A+ A A-

Конкурс за дигитализацију културног наслеђа

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fotovesti6767БЕОГРАД – Министарство културе и информисања расписало је конкурс за за финансирање или суфинансирање проjеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у Републици Србиjи у 2018. години.

 

Конкурс се односи на пројекте из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва и обухвата:

-              развој инфраструктуре који ће омогућити континуиран и интероперабилан процес  дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва,

                јачање капацитета учесника у процесу дигитализације културног наслеђа и савременост  стваралаштва - едукација,

-              набавку опреме (неопходна опрема за реализацију пројеката који су предмет Конкурса, а обезбеђују дугорочну искоришћеност у свим сегментима процеса дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва) и програма и софтверских решења, као и информационих система који су у широј употреби  за потребе спровођења процеса дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва а у циљу обраде, обезбеђивања доступности дигитализоване грађе и управљања дигиталном грађом,

-              развој апликација, платформи и других мултимедијалних решења у области културног наслеђа и савременог стваралаштва,

-              представљање и  промоцију дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва.

 

Предмет конкурса jе финансирање или суфинансирање: пројеката у области дигитализације и промоције националних културних вредности; представљања дигиталне грађе, дигиталне уметности; инфраструктуре, програма, софтверских решења, информационих система и опреме за континуирано спровођење процеса дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва; опреме неопходне за континуирано спровођење процеса дигитализације; јачања капацитета запослених и ангажованих лица у процесу дигитализације; употребе информационих технологија у сврху промоције националних културних вредности и др.

 

Општи циљеви конкурса су допринос заштити објеката дигитализованог културног наслеђа и савременог стваралаштва, дуготрајно чување дигитализованог културног наслеђа, стварање нове и допуна постојеће грађе.

 

Рок до 2. фебруара

 

Право учешћа на конкурсу имаjу установе, уметничка и друга удружења регистрована за обављање делатности културе, правна лица која послују у области информационо комуникационих технологија, физичка лица (у овом случају мора се доставити уговор о заступању са правним лицем које би примило средства и вршило исплате. Уплате се не могу вршити на рачун физичког лица.) као и други субјекти у култури, осим установа културе чији је оснивач Република Србија, који се финансирају сходно члану 74. Закона о култури.

 

Минимални износ средстава за која се може конкурисати код Министарства културе и информисања за пројекте у области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва је 500.000,00 динара а максимални износ је 2.000.000,00 динара.

 

Поред критеријума који су предвиђени Уредбом о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије, аутономне покрајине, односно јединица локалне самоуправе.

 

Пријаве се подносе на конкурсном формулару и достављају у штампаној и електронској форми Министарству у року од  3. јануара до 2. фебруара 2018. године.

 

Решење о избору пројеката и висини додељених средстава биће донето најкасније до 3. априла 2018. године.

 

За сва питања везана за поступак пријављивања на овај конкурс Министарства, заинтересовани се могу обратити сваког радног дана од 10.00 до 12.00  часова на телефон: 011 3398-498.

 

Извор: Кућа добрих вести/Министарство културе


Последњи пут измењено субота, 13 јануар 2018 16:03

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани