Кућа Добрих Вести

Login

Божићно сеоце код Храма

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sdkjfkdfdkfkdjkfdБЕОГРАД – Из београдске управе најавили су нову манифестацију „Божићно сеоце код Храма”, која ће бити одржана од 4. до 28. јануара 2018, испред Храма Светог Саве.

 

Они су, на конференцији за новинаре у крипти Храма Светог Саве, истакли да се манифестација одржава у оквиру програма „Београдска зима”, која траје од 1. децембра до 31. јануара наредне године на више локација у граду.

 

Такође су захвалили Општини Врачар јер је препознала значај организовања оваквог догађаја, Позоришту „Дадов”, које је задужено за реализацију програма, и Српској православној цркви, као домаћину, али и друштвено одговорним компанијама, пре свих „Лукоилу”, јер су подржале ову манифестацију.

 

Заменик градоначелника Андреја Младеновић и Андрија Младеновић је истакао да ће се на овај начин, заједно са Српском православном црквом обележити низ верских празника у току јануара: од Бадњег дана, Божића, Светог Стефана, дочека Православне нове године, Светог Василија и обелажавање Дана Светог Саве. Такође, овај догађај, како је најавио, постаће традиционалан и који је по програму у потпуности прикладан простору, празницима и времену у коме се одржава.

 

“Програм ће бити посвећен свим грађанима, али посебно деци. Такође се очекује и велики број страних туриста, чија је посета у овој години порасла за више од 20 одсто. „Београдска зима” ће допринети још већој посети, посебно када се зна да је Храм Светог Саве једно од централних места које посећују туристи”, закључио је Младеновић.

 

Градски менаџер Горан Весић је подсетио да је Београд током децембра низом манифестација успео да привуче велики број страних туриста, али да је током јануара понуда била слабија. „Божићно сеоце код Храма” ће, у сарадњи са Српском православном црквом, постати традиционална манифестација по којој желимо да се Београд препознаје и у јануару, истакао је градски менаџер.

 

“Храм Светог Саве треба да постане место где ће се окупљати Београђани, а посебно деца када су на распусту и која ће стећи навику да долазе на ово место које је једно од најзначајних у Србији. Храм је важан из верских разлога, али и туристичких, с обзиром на то да је поред Скадарлије и Калемегдана, он најпосећеније место када су у питању страни туристи”, указао је Весић.

 

Из тог разлога, поред уређења Храма Светог Саве у коме учествују Влада Србије и председник Руске Федерације Владимир Путин, Град Београд већ годину дана ради на уређењу његове околоне.

 

“Сређују се интензивно фасаде на зградама око храма, уређује се Улица Боре Станковића како би се омогућило да се формира порта храма, у Скерлићевој улици ће се градити подземна гаража, док ће наредне године почети уређење платоа испред Храма Светог Саве”,  најавио је градски менаџер и захвалио архимандриту Стефану – старешини храма и великом броју уметника који ће наступити бесплатно током ове манифестације.

 

Председник општине Врачар Милан Недељковић  додао је да је „Божићно сеоце” велики пројекат и за Београд, али и за целу Србију.

 

“Ово је радостан догађај који ће бити крунисан освећењем Храма Светог Саве 2019. Године”, указао је Недељковић, који је захвалио Младеновићу и Весићу на подршци.

 

Архимандрит Стефан изразио је очекивање да ће „Божићно сеоце” бити једно од централних догађаја у Београду, премда се у том периоду обележева велики број религијских празника.

 

“Ми смо се потрудили да програм буде за младе, за старе, за верујуће, као и за све госте Београда”, навео је отац Стефан и поновио да се за 2019. годину припрема освећење Храма Светог Саве које ће, како је рекао, омогућити да нам свима буде боље. Он је посебно захавлио спонзорима и извођачима, јер су без икакве надокнаде присатали да увеличају овај догађај.

 

Током манифестације на платоу испред Храма Светог Саве наступиће велики број музичких извођача, међу којима су Сергеј Ћетковић, Александра Радовић, Јелена Томашевић, Лена Ковачевић, Душан Свилар, бендови „Неверне бебе”, „Бистрик” и „357”, хорови „Јединство” из Котора и „Мокрањац”, као и диригент Херард Естрада. Поред музичког програма, посетиоци ће имати прилику да погледају различите позоришне представе, изложбе и филмове.

 

Манифестацију „Божићно сеоце код Храма”, у сарадњи са Храмом Светог Саве и под покровитељством Града Београда и Општине Врачар, организују компаније „Color Media Communications” и „Ninamedia”.

 

Извор: Кућа добрих вести/beograd.rs


Последњи пут измењено уторак, 19 децембар 2017 14:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија