Кућа Добрих Вести

Login

Додељена признања најбољим едукаторима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

edukaot909090БЕОГРАД - На свечаности поводом доделе Награде Најбољи едукатори Србије, данас је уручено 11 признања најбољим едукаторима наше земље, у просторијама Клуба Посланика у Београду, а у организацији непрофитног, невладиног Удружења за подстицање предузетништва „Живојин Мишић“.

 

Приликом отварања свечаности, присутнима се обратила Ивона Јовановић, координаторка Удружења ,,Живојин Мишић’’, истакавши понос Удружења јер, четврту годину за редом, награда Удружења иде онима који својом посебношћу у раду, предузетничким духом и енергијом доприносе развоју предузетништва, као и образовног система у Србији. ,, Данас можемо да се похвалимо да око себе имамо јак тим који сада броји 59 едукатора, као и чланове комисије који нам, из године у годину, помажу да до истих дођемо како би Пројекат изгледао онако како изгледа данас, а ми смо решени да га унапређујемо и даље!”.

 

Присутнима су се обратиле колеге и из претходне три генерације Најбољих едукатора Србије, као и један од представника комисије Награде Најбољи едукатори Србије 2017. ,,Данас смо овде јер сте прошли озбиљну, детаљну селекцију. Данас сте овде јер сте посебни и другачији и јер мењате физиономију образовања ове земље’’, рекла је Татјана Марковић Топаловић, добитница награде Најбољи едукатори Србије 2014 и објаснила да ‘’Удружење Живојин Мишић бира, награђује, мења и истрајава у процесу унапређења образовања и предузетништва, а ова награда има моралну вредност за сваког образовног радника’’.

 

Испред комисије која је учествовала у процесу селекције овогодишњих најбољих едукатора, присутнима се обратила Драгица Павловић Бабић, Координатор ПИСА истраживања у Србији и сарадник Института за психологију у области образовања истакавши да је ‘’ово ретка прилика када о образовању говоримо афирмативно и када малим, а снажним корцима мењамо образовање’’.

 

Након свечане доделе, четири генерације едукатора Србије учествовали су у радионицама које су колеге организоване (наставници – наставницима), као и у фокус групама са циљем да једни другима објасне иницијативе на којима раде и позову колеге на акцију односно, да подрже иницијативе и, током наредне године, од њих направе локалне и националне пројекте. Сходно заинтересованости едукатора, Удружење ,,Живојин Мишић’’ подржаће реализацију иницијатива током 2018. године.

 

Ko су победници?

 

Борко Петровић

Наставник енглеског језика у ОШ "Стеван Јаковљевић" у Параћину

 

За наставника Борка колеге кажу да страствено уводи нове наставне технологије у учионицу и да је високо цењен професионалац који константно покреће позитивне промене.

Његов рад карактерише домаћа и међународна сарадња у циљу ширења добре наставне праксе, али и повезивање ученика са вршњацима из региона и света кроз кампове УНЕСКА 2005. и 2007. године, презентације, блогови, дигиталне приче и студијске посете у циљу њихове активизације и целоживотног учења.

 

Велимир Радловачки

Наставник рачунарске групе предмета у Школском центру Никола Тесла у Вршцу

 

Велимирови сарадници кажу да, и након две декаде рада са ученицима, он увек са својим ученицима ради на развоју практичних вештина, на активном учешћу на дешавањима у школи и ван ње и учешћу на конкурсима и такмичењима у вези информационих технологија и предузетништва.Ђаци истичу да Велимир на часу увек подстиче креативност, иновативност, самопоуздање и одговорност. Наставник Радловачки специфичан је и по свом ангажовању, јер његов час обично личи на реализацију пројекта и увек има акценат на практичној примени наученог.Велимир води највећу онлајн групу за информатичаре, изабран је као Угледни наставник 2015. године од стране компаније microsoft, добио је награду Дискоболос за најбољег наставника информатике 2015., плакету за најбољег ментора на такмичењима и награду Града Вршца 2017. за најбољег просветног радника.

 

Верица Лукић

Учитељица у ОШ "Краљ Александар Први Карађорђевић", Јадранска Лешница

Верица је учитељица која ради у основној школи у Јадранској Лешници већ 16 година.

За њу кажу да је поред тога што децу изводи на прави пут, борац за своје одељење. Посебан акценат ставља на креативност и осмишљавање игара, јер кроз игру деца лакше уче. Квалитет рада потврђује добрим резултатима које њени ученици постижу на такмичењима из математике, српског језика, ликовне културе, и разним ваннаставним активностима.Један од часова који ученици издвајају је час где је Верица спојила љубав и математику. Идеја је да се “љубавним задацима” ученичка мотивација према математици подигне на виши ниво и да они увиде примену математичких концепата у реалним животним ситуацијама.

 

                                                       eduktaori30493043  

Градимирка Николић

Наставница техничког и информатичког образовања у ОШ "Јастребачки партизани" у Мерошини

Њени ученици кажу да се труди и даје све од себе да им материју приближи и учини лакшом. Да је увек ту да саслуша, објасни све што је потребно, да је праведна, реално оцењује, има једнак однос према свима, увек је у току са трендовима и ради са пуно воље и ентузијазма. Наставница Градимирка предаје техничко и информатичко образовање и информатику и рачунарство већ 15 година у ОШ “Јастребачки партизани” у Мерошини. Њени ученици на часовима уче програмирање робота. Сами раде програмске кодове за светлеће диоде, сензоре, кретање робота. На тај начин развијају алгоритамски начин размишљања, негују тимски рад и вршњачко учење, и навикнути су на то да помажу једни другима. Ученици су у раду самостални, а наставник је ту да пружи помоћ кад год затреба. У оквиру ваннаставних активности раде на додатном дигиталном описмењавању, али и на повећању безбедности деце у саобраћају.Њени ђаци уче програмирање кроз игру користећи програмске језике Скреч и Гејммејкер, нарочито кроз пројекте Онлине недеља, Европска недеља програмирања као и Светска недеља програмирања. Захваљујући свом ангажовању у овим пројектима, са ученицима је дала допринос за то да информатика буде обавезан предмет у основној школи, јер та знања су будућност наше деце, и спремају их за 21. век.

 

Данијела Ракић

Наставник хармонике и камерне музике у музичкој школи “Коста Манојловић” у Земуну

Са преко две деценије наставничког стажа, Данијела је, како тврде њене колеге, и даље пример едукатора који одише ентузијазмом и мотивацијом у свакодневном раду са ђацима.Њен рад је далеко познат по флексибилности и схватању потреба ученика, по интелектуалном, радном, моралном и естетском васпитању ученика. Данијела у своје часове уноси хумор, што ствара опуштену атмосферу и утиче на боље прихватање савета за унапређивање рада, али и подстиче учење слушањем, те су ученици често присутни и на часовима својих другова из разреда, и то не само као публика, већ и као критичари, иноватори, предлагачи и саветници.Наставница Данијела је освојила са ученицима 273 награде и признања у 30 земаља света. Колеге кажу да је велики број признања последица искреног, свакодневног залагања, али и истраживања и праћења развоја музике у свету, кроз рад у међународним жиријима, ангажованост на семинарима, такмичењима и конгресима. Настојање да у својој струци повеже Србију са светом (које се огледа кроз престижне светске награде), оно је што наставницу Ракић издваја од осталих.

 

Душан Станковић

Учитељ у ОШ “Браћа Рибар”, Доња Борина

Душанове колеге истичу да је учитељ који непрекидно унапређује квалитет рада и настоји да ученицима обезбеди услове у којима учење постаје задовољство и игра. Подстиче иницијативу, слободу исказивања мисли, ставова и уверења, уважава личност и посебност ученика.За Душана кажу да је видљив његов свакодневни труд да ученици стичу знања на часу и да активно примењује информационо-комуникационе технологије у настави, а посебан акценат ставља на осмишљавање, израду и примену интерактивних образовних софтвера и система за учење на даљину, по чему је препознатљив и специфичан.Учитељ Станковић, поред наставних и ваннаставних активности, са ђацима реализује и амбијенталну интегрисану наставу, чији су ефекти међупредметно повезивање, истраживачки дух, схватање значаја целовитог учења, развијање функционалних знања и спремност за тимски рад.

 

Ивона Ранђеловић

Наставник енглеског језика у ОШ “Вук Караџић”, Печењевце

Ивона се од почетка свог рада у школи издваја по својој енергији, ентузијазму и огромној жељи да буде покретач позитивних промена код деце, у школи, али и у окружењу. Колеге наглашавају да се савршено уклапа у опис савременог наставника који ради на целовитом развоју ученика користећи најразличитије методе: од употребе ИКТ-а у настави, до образовне драме која тренутно доминира у њеном раду. Језик који предаје она не види као крајњи циљ већ као средство да постигне више циљеве и утиче на друштвени, физички, интелектуални, креативни и емоционални развој својих ученика. То успешно спроводи у дело помоћу драме и драмских активности у свим разредима – ученици се лакше концентришу и пажња им је усмерена, заједно стварају реалне или нове имагинарне ситуације и тако уче језик кроз контекст, постају власници и аутори свог процеса учења, док је наставник медијатор и партнер у учењу. (пример гоо.гл/гВј4СФ).Као неко коме су поред језика и драме велика љубав музика, плес, фотографија и видео, колеге и ђаци кажу да Ивона ту љубав преноси и примењује кроз образовне садржаје као, на пример, писање прича где деца уче да “читају” музику и препознају осећања, темпо, динамику и на основу тога осмисле причу. Кроз употребу ИКТ-а (тачније, видео камере), ученици развијају своју машту и креативност, постају мотивисани за учење и постижу боље резултате. Оxфорд Университy Пресс (2013) је један од њихових радова одабрао као пример добре праксе за пројектну наставу и приказивао га широм света у оквиру стручног усавршавања наставника.

 

Мила Ђачић

Наставник музичке културе у ОШ “Свети Сава” у Гроцкој

Колеге за Милу кажу да је пример како наставнички позив и часови ученицима могу бити инспиративни.Колеге истичу и то да Мила, иновативношћу, креативним приступом и ентузијазам превазилази све препреке и да само знањем , вештинама и залагањем постиже велике резултате са свим талентованим ученицима (преко десет првих места на ДЕМУС такмичењима на градском нивоу).Мила упорно ради на таленту 300 младих дававши им слободу да сами бирају композиције на којима ће се учити и градити у музикологе.Наставница кроз секције, као што су хор, оркестар, или етно певање, индивидуално ради са сваким учеником како би обезбедила да изразе своје своје квалитете. Такмичарски дух је увек присутан те су, самим тим, и резултати са такмичења на свим нивоима на завидном нивоу.

 

Миомир Дејановић

Учитељ у ОШ “Светозар Марковић” у Врању

Креативан и свестран учитељ, узор ученицима већ 23 године. Црта едукативне стрипове и илустрације и примењује их као наст. Средства.Уређује ђачке листове Свира.Награђиван је за модерно писање поезије за децу. Аутор је акредитованог семинара “Игра као мотивација и метода учења”. Игра је само једна од метода које користи, јер зна да је она блиска деци и да повећава њихову партиципацију.Миомирови часови су низ забавних ситуација, које су сврсисходне и доприносе савладавању наст. садржаја. Кроз активности блиске њиховом искуству и интересовањима, деца се играју, испробавају, додирују, виде и осећају информације. У дигиталном кабинету, ученици и наставници уз његову помоћ праве стрипове о дечјим правима, који се користе у образовно-васпитном раду. Аутор је бројних стрип радионица. Миомир је један од покретача школског пројекта “5+дан”, који представља сусрет ученика, родитеља и наставника у дворишту, где се кроз разне радионице промовише школа. Родитељи учествују у активностима и на најбољи начин се упознају са радом учитеља и наставника.

 

Наталија Диковић

Наставник техничког и информатичког образовања у ОШ “Петар Лековић”у Пожеги

Наставница Наталија већ 17 година ради у школи. За њу колеге кажу да је школски пример доживотног учења и пример и инспирација другим наставницима које покреће и укључује у примену иновативних приступа.Аутор је више научних радова из области образовања и примене информационих технологија у настави, које презентује на домаћим и међународним конференцијама. Њени ученици се редовно пласирају на републичка такмичења.За њу важи прича да иако има 32 године радног стажа, увек са ентузијазмом приступа сваком новитету, како би заинтересовала своје ђаке. Прва је у школу увела хибридни модел наставе. Покретач је великог броја акција у школи и локалној заједници, које доприносе образовању и васпитању ученика.Садржаје повезује са другим предметима и прилагођава их потребама савременог ученика.У оквиру својих часова ученике упознаје са предузетништвом. Неки од њених часова изгледају тако што се коришћењем скајпа, директним укључивањем у машинску радионицу ученици упознају са производњом у реалном окружењу, постављају питања о начину рада, заштити на раду, заштити животне средине, пласману производа, могућностима запошљавања и слично.

 

Татјана Романов

Учитељица у ОШ “Свети Георгије” у Уздину, Ковачици

За учитељицу Татјану кажу да је савесна, одговорна и систематична. Сама каже да је од малих ногу желела да буде учитељ. Ради већ 20 година, од тога 6 година у комбинованим одељењима, 7 година као наставник српског језика и још 7 година у разредној настави. Ова шареноликост васпитно – образовног посла омогућила јој је да сагледа различите могућности организације наставног процеса и стекне искуство које у раду преноси као ментор колегама почетницима. Све ове године ради у малој сеоској школи у Уздину где се настава изводи двојезично, на српском и на румунском језику.Истиче да у свом раду успевају они наставници који не очекују да иновације неко од њих захтева, већ да су они сами иницијатори и носиоци иновација у настави. Њена одељења су углавном малобројна, често са ученицима из маргинализованих, ромских и социјално-угрожених породица, којима је потребна подршка и рад по измењеном и прилагођеном индивидуалном образовном плану.У том циљу, учитељица Татјана изводи угледни Етно – час “Богатство различитости” чији је задатак упознавање ученика са националним мањинама, њиховим обичајима, ношњом, специфичном кухињом, као и развијање мултикултуралности и поштовање различитости.

 

Извор: Кућа добрих вести/Zivojinmisic.rs


Последњи пут измењено петак, 15 децембар 2017 15:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија