Кућа Добрих Вести

Login

Коло на Унесковој Репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sekretarkolegoaЧЕЏУ -  Коло, традиционална народна игра уписано је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

 

Одлуку о упису кола донео је Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 12. редовном заседању које се одржава на острву Чеџу, у Јужној Кореји.

 

Упис кола на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства представља велики успех за српску културу и у великој мери допринеће да овај сегмент културног наслеђа постане пропознатљивији и видљивији у свету. У наредном периоду интензивираће се активности на изради номинацијских досијеа како би се што више елемената нашег богатог културног наслеђа нашло на Унесковим листама и како би Србија била застуљена у истој мери као наши суседи,  јер српска култура свакако има шта да понуди. 

                                            upiskola

 

Као веома распрострањена игра у актуелној играчкој пракси Србије, чије су најстарије верзије (моравац и кукуњеш) забележене на територији централне Србије у другој половини 19. века, коло је елемент нематеријалног културног наслеђа изразито присутан у различитим сферама живота у Србији данас. Изводи се на приватним и јавним окупљањима, породичним и колективним прославама, уз учешће свих чланова заједнице, без обзира на етничку, религијску и генерацијску припадност.

 

Номинацијски досије припремио је Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, у сарадњи са предлагачима елемента Катедром за етномузикологију Факултета музичке уметности, Ансамблом народних игара и песама „Кoлo“ и Центром за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИС). Подршку су пружили бројни појединаци, локалне заједнице, институције, невладине организације, стручне удружења.

 

Као први елемент из Србије, у новембру 2014. године, на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, уписанa је Породична слава, а у процедури усвајања за 2018. годину налази се предлог за упис елемента Певањe уз гусле.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 07 децембар 2017 23:55

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија