Кућа Добрих Вести

Login

Поклон Бранке Веселиновић Адлигату

Оцените овај чланак
(3 гласова)

brankaveselinovic565656БЕОГРАД - Глумица Бранка Веселиновић (1918), у својој 99. години, одлучила је да важан део личне библиотеке поклони Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру којег су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања.

 

Збирку од више стотина вредних књига сакупљала је деценијама са својим супругом, глумцем и преводиоцем, Млађом Веселиновићем (1915-2012), којег је упознала током једне представе на којој су глумили заљубљени пар.

 

Међу донираним публикацијама налази се велики број са посветама аутора, што је од посебног значаја за Адлигат који формира највећу и најквалитетнију специјализовану колекцију књига са потписима и посветама аутора у овом делу Европе.

 

Донација је организована захваљујући ангажовању Стеванке Чешљаров, саветница председника Адлигата, Виктора Лазића.

 

Поред ових активности, у Адлигату је недавно потписан уговор о легату са књижевником и дипломатом Милојем Поповићем Кавајом (1936), који је написао  стихове за Марш на Дрину, а преузета је и библиотека историчара Петра Трајковића.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 06 новембар 2017 10:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија