A+ A A-

Изложба мати Eфимије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

igumanijaefimiahjhjhjБЕОГРАД - У Галерији 73, на Бановом Брду, од 19. до 31. октобра беогрдска публика имала је прилику да погледа још једну изложбу мати Ефимије која својим радом и делима побуђује пажњу медија и многобројних поштоваоца њених радова.

 

Мати Ефимија рођена је као Јасна Тополски 1965. године у Београду где је завршила дизајнерску школу, а затим и Факултет ликовних уметности, где је и магистрирала сликарство 1991. године.

 

Изложена дела рађена су на дасци или порталима и као цртежи у комбиновано техници. Настајала су током ауторкиних студентских дана, али и касније, као и најновија током последњих година које је радила боравећи у српском православном манастиру у Француској.

 

Главна тема изложбе је, заправо, истраживање људских односа у заједници, а промишљање, трагање и чекање везани су за сусрете и проналажење одговора и постављање нових питања.

 

“Они који памнте старе радове Ефимије (Јасне) Тополски знају да су њена платна малих димензија носила особен квалитет – носила их је међуигра наглашеног цртежа угљеном и површине нежних пастелних боја“ истакао је Милета Продановић у тексту за каталог. Они имају јасну копчу и са каснијим радовима. “На сликама препознајемо у стилизацији која се понегде приближава сведености знака, представнике биљног и животињског света.

 

Репететивне форме форме стварају једноставан али привлачан ритам” Поједине радове употпуњују и слова, односно речи које допуњују призор или као траг мисли које су се јавиле у часовима сликања као што су: мислим, тражим, чекам...

 

Мати Ефимија искрено се радује због ове изложбе али јој њена скромност не дозвољава да се препусти само добрим критикама, јер како нам је рекла, мисли да није добро да је много хвале.

 

Усамљенички живот у манастиру и док ствара, учини да нема довољно критичан однос према свом раду или је некада превише самокритична. Због тога јој је веома драго када има прилику да своје радове подели са публиком и критиком.

 

Нове изложбе планирају се и у читавој Србији, на радост свих поштовалаца уметности, а уз њене слике осетићете мир, лепоту и духовност коју мати Ефимија носи у свом срцу и души.

 

Аутор текста: Наташа Ускоковић

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 02 новембар 2017 09:59

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани