A+ A A-

Француски хип-хоп спектакл „Autarciе“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fracccБЕОГРАД - Француски институт у Србији, у сарадњи са СKЦ Фабрика у Новом Саду, представиће у понедељак, 23. октобра са почетком у 20 часова хип-хоп спектакл Autarcie“.

 

Догађај ће се одржати у СКЦ Фабрика, Булевар Деспота Стефана 5, у а Новом Саду, најавио је Француски институт.

 

Ова продукција представља се у оквиру пројекта FranceDance Orient Express, који се одвија у више земаља југоисточне Европе.

 

У сарадњи са Удружењем Groove, овом приликом биће организован и један мастер клас.

 

FranceDance Orient Express је пројекат Франуског  института у Србији, у оквиру регионалног програма Театроскоп, са центром управе у Београду. Програм је подржан од стране Министарства културе Француске и  Француског института у Паризу.

 

„Autarcie“ (….) је стратешка игра у којој се, током 50 минута, четири плесачице препуштају необузданом ритуалу, између плеса и слободне импровизације. Kористећи се различитим плесним стиловима попут брејк денса,  попинга и wаакинга, као апстрактним речником, свака  плесачица истиче сопствену личност на подијуму, упуштајући се у истраживање простора, у потрази за сопственом територијом, савезништвима и хијерархијама. Просценијум је тачка окупљања, на којој плесачице заједнички конструишу својеврстан ратнички плес намењен публици.

 

На сцени, у незаустављивом, пулсирајућем ритму удараљки,  открива  се  унутрашње устројство овог ‘племена’, са његовим играма моћи и његовим истраживањима могућности хармоније.

 

Плесачица и кореографкиња трупе Compagnie par Terre, An Engijen је пре свега брејкерка, специјализована за хип-хоп на тлу.

У оквиру многих трупа изводила је хип-хоп и савремени плес и учествовала у преко сто батлова (соло и групни наступи), од којих су многи светски познати - победила је на IBE 2004. Ili BOTY 2005.

 

Појављује се у документарном филму Planet B-BoY (2007.).

 

Од 2012. На Sciences Po Paris води радионицу Хип-хоп, савремена култура, која се бави практичним и теоретским приступом хип-хоп плесу.

 

Она и њена трупа раде при Народном позоришту Шајо у Паризу.

                                                                               slrdeee

 

 

#FranceDanse Orient-Express и Театроскоп

 

У оквиру пројекта #FranceDanse у разним државама и регионима представља се управо француска кореографска сцена, са кореографима који су стекли међународну каријеру или пак са младим уметницима који истражују уметничке форме.

Циљ манифестација представљених у оквиру овог пројекта је да се развију дугорочне везе са земљом домаћином. Пројекат је покренут у Европи 2007, потом је био реализован у Азији, Океанији, Северној Америци, а 2016. У Јужној Америци.

 

Са пројектом FranceDance Orient Express, по први пут више земаља се удружује управо ради сарадње на њему.

 

Театроскоп, посвећеност сценској уметности

 

Овај програм су 2007. покренули Француски институт, Француско Министарсто кулуре и Министарство Европе и спољних послова, са циљем да се динамизују размене између Француске и југоисточне Европе, у области сценске уметности.

Овим пројектом обухваћене су најсавременије и најодважније форме сценске уметности. Пројекат обухвата југоисточну Европу у најширем смислу – Албанију, Босну и Херцеговину, Бугарску, Хрватску, Грчку, Мађарску, Kосово*, Македонију, Црну Гору, Румунију, Србију, Словенију и Турску.

 

Управљање пројектом поверено је Франуском институту у Србији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 20 октобар 2017 23:42

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани