Кућа Добрих Вести

Login

Важна изложба у Немачкој

Оцените овај чланак
(4 гласова)

nemackaizlzobaБЕОГРАД - У Берлину је синоћ свечано отворена изложба о Петеру Урбану (1941-2013) „Урбанова орбита – заоставштина једног преводиоца“, којом је обележена двадесета годишњица Фондације немачких преводилаца.

 

Његова лична заоставштина подељена је између Београда и Марбаха – најзначајнијег музеја немачких писаца, у коме се налази његова архива, док се у београдском Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру којег су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања, налази Урбанова библиотека са више од 15.000 публикација, укључујући многа прва издања важних руских и немачких писаца, књиге са посветама, као и неколико изузетних издања штампаних пре скоро три стотине година. О томе су писали многи значајни немачки медији, укључујући Франкфуртер Алгемајне Цајтунг, Радио Берлин, Радио Kелн итд.

 

                           nemackaksngie                           

Председник  Удружења „Адлигат“, Виктор Лазић, отишао је у Берлин како би присуствовао овом догађају, током којег је Удружењу „Адлигат“ исказано велико поштовање. Отварању изложбе присуствовала је немачка министарка културе госпођа Грутерс и позната немачка књижевница Фелицитас Хопе. Уважене госпође, као и управник Фондације немачких преводилаца, господин Јакоб Бекер, изразили су жељу да посете Београд.

 

Урбан је један од најзначајнијих немачких преводилаца и писаца, историчар, германиста и слависта. Урбан је постао познат у Немачкој по својим преводима Бабеља, Чехова, Хармса, Гончарова, Гогоља, Пушкина, Тургењева. Такође је преводио са српског, хрватског, словеначког и чешког језика. Добитник је више важних награда, а захваљујући њему немачка јавност се упознала са многим класицима српске књижевности.

 

Kао један од најугледнијих светских преводилаца и стручњака за Чехова, Урбан је деценијама сакупљао публикације за своју библиотеку и формирао најбољу колекцију књига о Чехову у Немачкој. Та вредна збирка се данас налази у Београду и, заједно са донацијама других писаца, чини једну од најбољих специјализованих библиотека о Чехову на целом свету. 

                                                     onapica

 

Петер Урбан је годину дана студирао у Београду и био је веома везан за српску престоницу. Током студија се упознао са српским песником и академиком Миодрагом Павловићем, са којим се дружио пола века и којег је касније преводио. Део изложбе у Берлину посвећен је њиховом, сада већ легендарном пријатељству. Заоставштина Миодрага Павловића, иначе оснивача Адлигата, такође се налази у Адлигату.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 20 октобар 2017 23:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија