Кућа Добрих Вести

Login

Ваљево: Израда Стратегије социјалне заштите

Оцените овај чланак
(5 гласова)

DSCcccccБЕОГРАД - Савет за интегралну социјалну политику, одржао је радну седницу 17.октобра и отпочео са активностима израде Стратегије социјалне заштите града Ваљева.

 

„Задатак Савета је израда стратешког плана социјалне заштите града Ваљева. У Савет су изабрани људи од струке, који могу да допринесу у изради стратешког плана. Заступљени су људи из свих релевантних институција, од којих ћемо добити све потребне податке, представници невладиних организација, удружења грађана, која се баве социјално угроженим категоријама. У наредних неколико месеци, члановима Савета предстоји обиман посао прикупљања података у сагледавању социјалне ситуације, анализирање одлуке о социјалној заштити града Ваљева. Одлука је добра, али је ми морамо проширити неким новим правима. Настојаћемо да идентификујемо неке нове циљне групе, како бисмо новим планом све обухватили и како ниједна рањива група не би била изостављена. Нама ће у наредном периоду помагати и стручни консултант кога је изабрао Савет. То је професорка Бранка Павловић, која има велико искуство у изради стратешких планова и која ће нас водити кроз цео тај процес“, рекао је Радоица Рстић, председник Савета.

 

Израда Стратегија биће под менторингом, пррофесорке психологије Бранке Павловић, експерта у области социјалне заштите са значајним искуством у изради бројних стратешких докумената, а била је ангажована и на изради Стратегије социјалне заштите града Ваљева 2008-2012. године и након позитивних искустава из тог периода, поново је укључена у доношење нове стратегије.

 

„На основу свега онога што колеге из Ваљева прикупе и обезбеде из својих установа и институција, ја ћу направити анализу и пресек актуелног стања у области социјалне заштите. Заједно са њима ћемо формулисати визију будуће социјалне заштите, опште и посебне циљеве и мере које ће се спроводити. Све то мора бити усклађено са законима Републике Србије, а са садржинске стране мора бити релевантно за Ваљево и за решавање питања грађана Ваљева. Оно што сам приметила је да код већине људи постоји убеђење да се социјална заштита заснива на пружању социјалне помоћи, пре свега материјалне помоћи. То је само један сегмент, а основна улога локалне самоуправе је у развијању услуга социјалне заштите, које ће олакшати живот грађанима, али им и обезбедити материјално-финансијска средства, која су у домену права локалне самоуправе”, рекла је рекла је Бранка Павловић, стручни консултант у изради Плана социјалне заштите града Ваљева.

 

„Кључно је развити сервисе у граду, који ће олакшати живот било особама са инвалидитетом, породицама са децом са сметњама у развоју, женама које су жртве насиља. Ваљево већ има солидно и богато искуство у развоју ових услуга, али сада треба да видимо какве су потребе. Финансијски аспект је битан и то све треба да се уклопи са реалним могућностима буџета, јер буџетски корисници нису само они којима су потребни ти аспекти из домена социјалне заштите. Још је важније да се процес прати и контролише. Не може се само написати документ и бити тиме задовољан, него мора да се спроводи, да се сваке године прегледа и да се види шта се урадило и шта треба да се коригује. Што се тиче користи за град и грађане, није реално да се то одмах примети чим се заврши. Али већ за једну годину његове примене, неке промене би требало да буду видљиве и да постоје показатељи да је нешто учињено на корист грађана“, додала је Павловић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 октобар 2017 14:59
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија