Logo
Одштампајте ову страницу

Отворен 49. Бемус

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bemusБеоградске музичке свечаности (БЕМУС), 49. по реду, свечано су почеле вечерас у Коларчевом народном универзитету, а отворио их је министар културе и информисања Владан Вукосављевић и чувени руски хор "Глинка" из Санкт Петербурга.


Министар Вукосављевић је изразио задовољство што присуствује овој традиционалној манифестацији и што је Београд, како каже, "сигурно место за уметнике који Београђанима пружају задовољство".

Он је додао да сваког октобра Београд постаје престоница уметничке музике баш како је то био и протеклих четрдесетак година када су на БЕМУС долазили најпознатији иизвођачи светске музике. Вукосављевић је рекао и да ће министарство на чијем је челу учинити све могуће напоре, заједно са Министарством просвете да Србија издвоји новац за изградњу нове зграде Факултета музичке уметности.

 

Због великог интересовања публике, руски хор "Глинка" заказао је и други концерт у Београду, 12. октобра у цркви Светог Марка.

 

Коларчева задужбина и Скупштина града угостиће истакнуте солисте, мање ансамбле, али и Гудаче Светог Ђорђа, оркестар који слави велики јубилеј- 25 година рада. Њих  овом приликом предводи виолиниста Јожеф Жига, концерт-мајстор Државног  оркестра Брауншвајга.

 

Познати београдски виолиста Дејан Млађеновић спремио је праву музичку посластицу за публику Бемуса: концертно ће извести композиције за соло виолину Јохана Себастијана Баха на виоли, што је веома редак подвиг и у интернационалним оквирима. Факултет музичке уметности обележиће 80 година постојања са два концерта.

 

Поред хора Глинка, још један руски уметник ће увеличати Бемус - Александар Синчук, пијаниста познат по надахнутом извођењу Рахмањинова, за шта је награђен првом наградом на конкурсу Рахмањинов.

Славни шпански сопран Нурија Риал уз пратњу Едина Карамазова на гитари изводиће дела шпанских аутора- из пера Енрикеа Гранадоса, Мануела де Фаље и Исака Албениза.  Овај концерт одржава се уз помоћ програма ПИЦЕ шпанске државне агенције Ацциóн Цултурал Еспаñола, која активно ради на ширењу шпанске културе.


 

На завршном концерту Бемуса, уз Симфонијски оркестар РТС-а под диригентском палицом Бојана Суђића., наступиће и Јуриј Ревич, солиста на виолини.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 12 октобар 2017 00:45
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015