A+ A A-

Џез за џ у Дому омладине

Оцените овај чланак
(1 Глас)

iernaaБЕОГРАД - Овогодишњи циклус концерата Џез за Џ у Дому омладине завршиће се великим поклоном Београђанима: бесплатним концертом наше истакнуте певачице Ирене Благојевић, која ће са бендом извести специјалан програм у славу једне од највећих личности џез музике, Еле Фицџералд, поводом сто година од њеног рођења.


Концерт ће се одржати 30 септембра са почетком у 13 часова у Дому омладине.


Ела Фицџералд (1917-1996) једна је од икона џез музике. Спада у најбоље певачице свих времена и непресушну инспирацију за све вокалне солисткиње које су икад ступиле на сцену са намером да запевају џез, постављајући стандарде у интерпретацији који и данас важе.


Њен распон гласа био је чак три октаве - захваљујући флексибилном гласу, певала је и блуз и би-бап и софт џез, али је умела и да имитира животиње, као и поједине музичке инструменте. Део детињства провела је у сиротишту и пробијала се кроз живот самостално. Сарађивала је са низом великана музике, а најчешће је наступала са Луисом Армстронгом, те триом Оскара Питерсона. Гостовала је широм света, као прави амабасадор џез музике. У каријери дугој 55 година, освојила је чак 13 Граммy награда.


Ирена Благојевић је наша истакнута џез, поп и соул певачица, чији зрели вокал, специфичног и препознатљивог стила, привлачи пажњу публике већ годинама. Дипломирала је флауту на Факултету музичких уметности. Као композитор, аранжер и текстописац доказала се на своја два ауторска албума “Јутро без љубави” и “Блистави град”. У маниру који се темељи на традицији класичних џез дива, снажног и упечатљивог гласа, уз свежину модерних мелодија, са примесама поп елемената, Ирена је освојила не само љубитеље џеза, већ и ширу публика. Њен софистициран приступ певању, представља занимљив допринос нашој традицији која је богата одличним певачицама – тим ће занимљивије бити саслушати њене верзије песама које су прославиле легендарну Елу Фицџералд.


Ирена Благојевић ће наступити са бендом који чине неки од наших најбољих џез музичара:


Горан Потић, гитара
Александар Бахун, клавир
Лука Јовичић, бубњеви
Маx Коцхетов, саксофон
Бата Божанић, бас.

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено уторак, 26 септембар 2017 17:19

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани