A+ A A-

Београдски међународни сусрети писаца

Оцените овај чланак
(3 гласова)

knjigapisacccccccБЕОГРАД - Београдски међународни сусрети писаца одржавају се ових дана у Београду.


Председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић најавио је долазак 33 књижевника из Азербејџана, Албаније, Белорусије, Бугарске, Велике Британије, Грчке, Израела, Канаде, Мађарске, Македоније, Немачке, Републике Српске, Румуније, Русије, Словачке, Турске, Украјине, Француске, Хрватске, Црне Горе и Чешке.


Ове године биће организован омаж Шарлу Бодлеру поводом 150 година од смрти "песника преображајника који је утицао на развој модерне књижевности".


Такође, биће обележени још неки јубилеји: 125. годишњица од рођења Милутина Бојића, век од смрти Владислава Петковића Диса, али и 450 година од рођења великог дубровачког комедиографа Марина Држића, 125 година од рођења српског нобеловца Иве Андрића, 250 година од рођења народног песника и гуслара Филипа Вишњића и 25 година од смрти луцидног прозног писца Борислава Пекића.


Предвиђена је и пловидба Дунавом током које ће бити организован "Међународни митинг поезије", а Андрић је најавио да ће УКС наредне године организовати у Србији окупљање песника - посвећеника Дунаву.


Сусрет писаца почиње дочеком учесника из 22 земље у просторијама Удружења књижевника Србије, а првог дана је предвиђено и вече књижевника са Косова и Метохије.


Данас ће учесници манифестације посетиће Чачак, Мрчајевце, Пожегу, Чајетину, Сирогојно, Врњачку Бању, Александровац, Пожаревац, Мало Црниће, Инђију, Нови Сад, а последњег дана 23. септембра биће представљен Зборник Сусрета.


У организовању Београдских међународних сусрета књижевника помаже и Удружење за кулктуру, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.


Већ пет година заредом писци који долазе из целог света потписују зборник сусрета за Музеј књиге, често нам дарујући своја потписана издања – ове године то је урадило више од тридесет писаца из двадесет земаља.


“Ми смо организовали превођење одређених дела, као и логистичку помоћ у Београду. Погледајте како смо се дружили ових дана у УКС-у, у Скупштини града, током поетске пловидбе Дунавом и на вечери у ресторану Носталгија”, кажу у Адлигату.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 22 септембар 2017 13:15

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани