Кућа Добрих Вести

Login

Београдски фестивал европске књижевности

Оцените овај чланак
(1 Глас)

beogradskifestilval787878БЕОГРАД - Издавачка кућа Архипелаг, у сарадњи са Домом омладине Београда, организује 6. Београдски фестивал европске књижевности од 27. до 30. јуна 2017. године.


Београдски фестивал европске књижевности један је од најпосећенијих књижевних догађаја у Србији. Његова публика је врло разноврсна у генерацијском погледу, јер је циљна група много шира од уобичајене публике књижевних догађаја.


Замишљен као недеља врхунске књижевности, 6. Београдски фестивал европске књижевности одвија се под мотом: „Најбоље од свега. Најбоље за све.“


Читаоце на 6. Београдском фестивалу европске књижевности очекује узбудљива књижевна, филмска и ликовна недеља. Једна од специфичности шестог издања овог престижног фестивала јесте чињеница да су сви писци који учествују ове године на њему на известан начин мултимедијални уметници. Осим што пишу више књижевних жанрова, неки од ових писаца имају успеншне музичке каријере, док су други посвећене и уметничкој фотографији.


Шести Београдски фестивал европске књижевности доноси четири целовечерња мултимедијална књижевна програма: седам читања познатих светских и домаћих писаца, четири пројекције филмова у оквиру ретроспективе Књижевност на филму, панел о популизму у савременој култури, друштву и политици, као и изложбу изложба светски познате уметнице и илустраторке Јуко Шимизу Дивљи лабуд, по мотивима истоимене књиге прича Мајкла Канингема.


Међу писцима који учествују на 6. Београдском фестивалу европске књижевности налазе се познати немачки писац Томас Мајнеке, један од најчитанијих словеначких писаца Фери Лаиншчек, велики израелски песник Амир Ор, хрватски песник и есејиста Бранко Чегец или један од најчитанијих српских приповедача Михајло Пантић.


На 6. Београдском фестивалу европске књижевности гостује Literatur Cafe Goethe Instituta Beograd.


Београдски фестивал европске књижевности је отворени и мултимедијални догађај у коме се књижевност представља кроз различите форме: од књиге и јавних читања, преко разговора писаца с публиком, до изложби, ретроспектива савремених играних или документарних филмова потеклих из књижевности, као и видео презентација и других догађаја.


Београдски фестивал европске књижевности одржава се у Великој сали Дома омладине Београда: сваког дана у 19 и у 20 часова су читања познатих домаћих и страних писаца, а у 21 час је бесплатна пројекција филма из фестивалског програма Књижевност на филму.



Програм

 

 

Велика сала - уторак 27. јун

 

19 :00: Отварање Фестивала

 

Отварање изложбе графика Јуко Шимизу Дивљи лабуд

 

(по мотивима из истоимене књиге прича Мајкла Канингема)

 

20 :00: На сцени: Бранко Чегец

 

21 :00: Књижевност на филму: Марио Камус: Дом Бернарде Албе

 

(Према истоименој драми Федерика Гарсије Лорке)

 

Велика сала - среда 28. јун

 

19 :00: На сцени: Фери Лаиншчек

 

20 :00: На сцени: Клаудио Магрис

 

21 :00: Књижевност на филму: Данијел Лучети: Мој брат је једини син

 

(Према истоименом роману Антонија Пенакија)

 

Велика сала - четвртак 29. јун

 

19 :00: На сцени: Амир Ор

 

20 :00: На сцени: Томас Мајнеке

 

21 :00: Књижевност на филму: Фатих Акин: Чик

 

(Према истоименом роману Волфганга Херндорфа)

 

Велика сала - петак 30. јун

 

19 :00: Панел „Култура у доба популизма: глобални оквири, локалне боје“: Илдико Ердеи, Душко Лопандић, Зоран Лутовац

 

Модератор: Марија Ненезић

 

20 :00: На сцени: Михајло Пантић

 

21 :00: Књижевност на филму: Димитар Митовски: Мисија Лондон

 

(Према истоименом роману Алека Попова)

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено понедељак, 26 јун 2017 13:18
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија