Кућа Добрих Вести

Login

Весела несаница држала Србију будном

Оцените овај чланак
(1 Глас)

beogradskasinagoga898989БЕОГРАД – Ноћ музеја, 14. по реду, пробудила је Београд и још 43 града и места Србије.


Треће мајске суботе, шетало се без умора, с осмехом на лицу и жељом за упијањем новог, неиспричаног и још неоткривеног.
Звуком фанфара са Војног музеја на Калемегдану почела је 14. београдска Ноћ музеја. Традиционално велико интересовање било је управо за овај музеј који је у Ноћи музеја приказао изложбу о томе како су живели обични људи у у време Великог рата, кроз историјски осврт на свакодневни живот обичног човека током турбулентних времена.


Земља партнер овогодишње Ноћи музеја, Република Кореја донела је у Србију прави празник за очи - прелепи сплет традиције, моде и уметности претоћен у гламурозне свечане хаљине. Ручно шивена корејска народна ношња, ханбок, која је прошле године била изложена у Лувру виђена очима корејске уметнице Хе Сун Ли, представљена у Ноћи музеја у Пароброду била је хит 14. Ноћи музеја.
Изложба у Руском дому, посвећена Булгакову са 35 радова руске уметнице одушевила је не само фанове романа над романима „Мајстор и Маргарита“ већ и оне који су се први пут срели са овим писцем. Уметница Јелена Мартињук, која је била гошћа Ноћи музеја и Београда, признала је да није очекивала такво интересовање и пажњу коју је добила, како од публике тако и од медија за своје фото-радове.


Део Viasat History неиспричаних прича, Лабораторија за антропологију Института за анатомију, иначе ексклузивно отворена за јавност само у Ноћи музеја, одушевила је публику древним ургентним центром који је представио аутентичне римске хируршке инструменте, палеопатолошке колекције и у њима кости старе неколико векова, повреде на костима из периода антике, средњег века и Другог светског рата.

 

                                           doktorovakula

 

Докторова кула, најстарија психијатријска установа у региону, била је савршено место за посетиоце Ноћи музеја који су решили да ове мајске вечери завире у личне приче два великана који су живот посветили проучавању људске психе - Фројду и Јунгу.
На кошаркашким теренима КК Црвена звезда до 1 иза поноћи се плесало на мтс плесном подијуму који је у живот вратио плесну грозницу раних 60-их и брилијантин на Мали Калемегдан. Весело је било и у Јеврејској општини где је представљен легат Мише Блам и где је цело вече било посвећено џезу и то кроз џем сешне.

           
Прилику да се „врате у будућност“ имали су и посетиоци Конака кнегиње Љубице, где је представљена историја Београдског сајмишта - место на коме је приказана прва телевизијска емисија, на које се ишло да видиш и да будеш виђен.
Своју осамдесет година дугу историју, ексклузивно у Ноћи музеја, представио је Београдски сајам и то свеобухватном изложбом о „месту које је видео цео свет“, „криви торањ београдски“, како је називана Црква Св. Анте Падованског, био је једна од најпосећенијих локација у београдској Ноћи музеја а о сусретима Карађорђевића и Николе Тесле посетиоци су слушали у магичном амбијенту Двора.

 

У оквиру Моја Кравица Milkshake Дечје туре, најпосећеније локације биле су Павиљон Цвијета Зузорић и Анатомски музеј Ветеринарског факултета. Сви они који су се одлучили на „подводно дружење“ у Ноћи музеја посетили су Јавни акваријум и тропикаријум и застали, да се сликају поред животиња и нахране пиране.


На 20 локација у Нишу одржана је 14. Ноћ музеја а међу најпосећенијим био је Народни музеј Ниш који је представио импресивну колекцију српског сликарства и тако представио дела Паје Јовановића, Стевана Тодоровића, Ђорђа Крстића, Уроша Кнежевића и других великих сликара.

 

                                 Kinotekaaaaaa


Свих 19 локација у Суботици, било је испуњено посетиоцима 20. маја а највеће интересовање изазвала је прича о симболима овог града који су представљени у техници сламе. Буњевачке собе и дечја луткарска опера обележиће Ноћ музеја у овом војвођанском граду.


У складу са темом овогодишње манифестације „Велике и мале револуције“ у чачанском Дому културе представљена је изложба костима посвећена великим личностима револуција аутора Бориса Чакширана. Реконструкцијом одеће и униформи из домаћих филмова и серија представљени су Франц Фердинанд и Софија Чотек, Драга Машин, Доситеј Обрадовић, гроф Врангел и принц Растко Немањић. 

                                labaratorijazaantorpologiju

Музеј града у Бачкој Паланци у Ноћи музеја кроз вече поезије, дечји маскенбал, изложбу изума који су променили свет, поставку дечјих инструмената и концерт КУД Абрашевић обележио је 14. Ноћ музеја.


Сењски Рудник је у Ноћи музеја представио Музеју угљарства у коме је приређена изложба посвећена женама у рудницима, некад и сада. Од брижних супруга и мајки, које свакодневно своје мужеве и синове испраћају на најтежи и најопаснији посао у утробу земље, жене као стуб породица и њихов лични чврст ослонац, представљене су и оне најхрабрије које су и саме биле рударке.

 

                                           ruskidomnocmujzeja


Од 17 часова па све до 1 иза поноћ у Србији су у Ноћи музеја шетали посетиоци 43 града и места Србије, али и 120 градова, 30 држава и 3.000 музеја у оквиру Европске Ноћи музеја.

 

Извор: Кућа добрих вести




Последњи пут измењено понедељак, 22 мај 2017 13:41
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија