A+ A A-

Изложба "nо /net" Метју Мерика

Оцените овај чланак
(1 Глас)

mjkegrrerererБЕОГРАД – У Дому омладине од 5. до 21. маја одржаће се изложба Метју Мерика (Matthew Merrick) обогаћена његовим визуелним, друштвеним и идеолошким мотивима.


Током боравка у Москви и бројних путовања у протекле две године, Метју Мерик (Matthew Merrick) је, поред разних инспиративних импулса, сакупљао и инспирацију кроз интепретацију руског језика, бирократије и понашања, референце на графите, модне матрице (са посебним освртом на бунде) као и кроз сопствено криво схватање језика и друштвених норми.


Назив изложбе "Но / Нет" је инспирисан разговором са обезбеђењем (охрана) 2016. године у центру Москве, најавио је Дом омладине.


Мерикова уметничка пракса је утемељена на свакодневним визуелним, друштвеним и идеолошким мотивима, сопственом смислу за хумор и сакупљеним анегдотам које описују бирократију, друштво, аутократију и догму.


У Београду и Србији, које је Мерик посетио у више наврата од 2013. године, често је обрађивао ове теме у свом раду. Положај радова на изложби, било да су на, испред или преко других радова, је битан јер оличава свакодневно просторно искуство изазвано сличним односима ствари у оркужењу улице и дома, али и природу јавних интеракција и говорних слојева у друштвеним оквирима. На неки начин, сваки од радова покушава да надгласни други.
Радови попут Work (Рад) представља Мериково изражено интересовање за начин на који се људи ангажују на пословима у јавности као снабдевачи али и конзументи. Снимљен у Индији (Делхи и Џаипур), ова два филма приказују на једном екрану човека који продаје храну породицама и пролазницима док истовремено на другом екрану видимо групу радника у текстилној фабрици како праве тепихе и одећу углавном за купце са Запада. И локације и искуства откривају сличне конфликте али и подсећају на физичку интеракцију појединаца са њиховим потрошним предметима.
Истовремено, радови попут You’ve Had Your Fun (Доста сте се забављали), у форми крстова од винила од 1m2 , откривају Мериков хумор и кроз интеракцију укључују посматраче да фотографишу рад који представља теорију завере повезану са слетањем на Месец из 1969. године указујући на крстове урезане у објективе астронаутских камера који се појављују иза лунарних објеката и сценографије. Позајмљујући овај мотив и представљајући га у контексту изложбе, Мерик се поиграва са нетачношћу презентације док свесно надограђује тај процес сценског менаџмента кроз изложбу. Мерик често ради у филму, декал налепницама, скулптури, перформансу и цртежу. На изложби у Галерији Дома омладине Београда ће се представити кроз радове који су настајали од 2015. године.


Метју Мерик је рођен у Мидлзброу у Великој Британији 1987. године. Тренутно живи и ради у Москви.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 30 април 2017 22:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани