A+ A A-

Акција "Сви смо у Библиотеци" поводом Светског дана књиге

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sviubibliotici454545 Акција "Сви смо у библиотеци" и изложба "Мени није дано... (Лепота тужног песника)" биће одржани поводом Светског дана књиге у Библиотеци града Београда 24. априла.


Изложбу, приређену у сарадњи са Српским библиофилским друсством, отвориће министар Вукосављевић, а обратиће се и директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков и аутор Срдјан Стојанчев.


Публици ће бити представљена прва и ретка издања књига, периодика, рукописи и фотографије и први пут цхе бити презентована досад необјављена песма Владислава Петковића Диса.


Изложба ће трајати до 24. маја.

 

Библиотека града Београда ће и овог пролећа својим корисницима омогућити до 50 одсто попуста на учлањење.


Од 15. априла до 31. маја, чланарина за одрасле ће износити 750 динара, за ученике основних и средњих школа 400 динара, а за незапослене 500 динара.


Чланска карта важи за читаву мрежу БГБ и током годину дана од дана уписа.

 

Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године.


Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.


У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција од Средњег века да мушкарци доносе руже својим вољеним, а од 1925. да жене дају књигу у замену. Половина годишње продаје књига у Каталонији је у ово време са преко 400.000 продатих и размењених примерака за преко четири милиона ружа.


Године 1995, на Генералној конференцији УНЕСКО-а је одлучено да се Светска дан књиге и ауторских права слави на овај датум, јер је тада каталонски фестивал, а и ово је датум годишњице рођења и смрти Вилијама Шекспира, смрти Мигела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла, рођења Мориса Дрјуона, Владимира Набокова, Мануела Валехо Мехие.


Иако се 23. април често наводи као датум смрти и Шекспира и Сервантеса, то није у потпуности тачно. Сервантес је умро 23. априла по грегоријанском календару, међутим, тада се у Енглеској користио јулијански календар. Док је Шекспир умро 23. априла по јулијанском календару који је у употреби у Енглеској у то време, заправо је умро око десет дана након Сервантеса, због неслагања између два календарска система.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани