Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан џеза: Ирена Благојевић

Оцените овај чланак
(1 Глас)

irenaaaaaaaСветски дан џеза обележава се широм света 30. априла, и то као званичан UNESCO празник.


Џез се у званичним документима УН од 2011. године види као “средство споразумевања, дијалога и јединства међу људима”.


Дом омладине Београда и Београдски џез фестивал од од 2012. редовно обележавају овај дан организовањем џез концерата чија мисија је популаризација ове врсте музике и погледа на свет код најшире публике.


Тако ће бити и овога пута, џез концерт Ирене Благојевић, истакнуте џез, поп и соул певачице биће одржан 30. априла у Дому омладине са почетком у 21 час.


Она је недавно објавила је други албум, под називом “Блистави град”, у издању ПГП-РТС-а.


Рађен је у џез-поп жанру, у којем Ирена предњачи на домаћој сцени, наметнувши се као зрео вокалиста, специфичног и препознатљивог стила, али и композитор, аранжер и текстописац. У маниру који се темељи на традицији класичних џез дива, снажног и упечатљивог гласа, уз свежину модерних мелодија, са примесама поп елемената, доноси девет песама које ће радо слушати не само љубитељи џеза, већ и шира публика.


Поред Ирене (аутор и текстописац за већину нумера, аранжмани), на стварању “Блиставог града” су радили и композитор Лазар Аврамовић, текстописац Дејан Ивановић, као и Александар Бахун, Иван Алексијевић и Небојша Зулфикарпашић (аранжмани).


Албум је сниман у Студију 6 РТС-а, сниматељ је Мики Тодоровић.

 

 

 

Као дипломирани флаутиста до 2000. године Ирена Благојевић је успешно градила каријеру у домену класичне музике, радећи истовремено и као професор флауте. Певање је дуго доживљавала као своју “другу љубав”, па је као победник “Вечери младих нада” на “Београдском пролећу” 2000. године стекла право да учествује на фестивалу “Славенски базар” у Кијеву, где је такође освојила прво место. Године 2008. одлучила је да започне соло каријеру у другачијем музичком стилу, а пажњу је скренула већ првим албумом ”Јутро без љубави” на којем се представила изграђеним стилом интерпретације, али и као аутор више од половине текстова, музике и аранжмана.

 

 

Између два албума објавила је запажене синглове: соул песму “Lonely Days” на енглеском и диско-фанк-џез “Memories of You”, коју је пратио и веома атрактиван и духовит луткарски спот, неуобичајен за домаћу музичку сцену, али је била и веома активна у концертним и клупским наступима. Успешне концерте у претходном периоду одржала је у Дому омладине Београда, Сава Центру, наступила је на Коларцу са Биг Бендом РТС-а, као и на неколико џез фестивала (Бијело Поље, Цетиње, Ваљево, Сремска Митровица, Нишвил...), уз редовне клупске свирке.

 

 

Ирена Благојевић значајан део времена посвећује и педагошком раду – већ 6 година води своју школу певања, намењену младим и талентованим музичарима који желе да савладају и усаврше певање, кроз индивидуалну наставу, која подразумева упознавање са различитим певачким стиловима. Недавно је почела да ради и као вокални предавач за ЕИ систему Србије и у школи Мастер Бластер као професор певања.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено уторак, 18 април 2017 16:33
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија