Кућа Добрих Вести

Login

Ноћ музеја: велике и мале револуције

Оцените овај чланак
(1 Глас)

noccccБЕОГРАД - Уметничко-продукцијска група Ноћ музеја најавила је да ће овогодишња манифестација у Србији, бити одржана у суботу 20. маја.


Најпосећенија манифестација у области културе, под слоганом „Отвори очи у ноћи“, ове године одржава се четрнаести пут.


Програмски савет 14. Ноћи музеја чине: архитекта и академик Бранислав Митровић, редитељ Небојша Брадић, историчарка др Радина Вучетић, вајар проф. Мрђан Бајић и графички дизајнер Борут Вилд. Управо програмски савет је осмислио тему овогодишње манифестације: велике и мале револуције, оне које су утицале на уметност али пре свега на животе људи.


Програмска тема 14. Ноћи музеја има за циљ да подстакне сећање на револуције прошлог века, као и да подстакне појединца да их се сети у контексту новог доба. Руски уметнички експеримент, појава нових праваца који ће трајно променити музику, филм, моду, ликовну и примењену уметност, књижевност, позориште...


Уз мале револуције наших свакодневних живота, заувек су нас промениле”, изјавила је оснивач и директорка Ноћи музеја Ана Петровић.


Мале или велике револуције, такозване важне или оне које су на први поглед мање важне, често су код савременика будиле страх, независно од тога да ли се мењало друштвено уређење, дужина сукње или музички правац. Иво Андрић је о нашим страховима од промена рекао: "Толико је било у животу ствари којих смо се бојали. А није требало. Требало је живети". На исто нас подсећа и један други, савременији нобеловац, Боб Дилан, када каже: „Ништа није стабилније од промене“.


Програм 14. Ноћи музеја покушаће да обележи, евидентира, приближи и подсети на револуционаре и револуционарне појаве које су трајно промениле свет. И овог пута традиционално ћемо откривати нове просторе и причати неиспричане приче а за једну ноћ ће се цео град претворити у музеј. Ноћ музеја је уједно део Европске Ноћи музеја чијој се иницијативи прикључила 2006. године.


Ноћ музеја представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд. Прва Ноћ музеја, одржана у 5 београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за десет година тај број нарастао на невероватних 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије.


У Европској Ноћи музеја прошле године, учествовало је више од 3.000 музеја у 30 држава.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 22 фебруар 2017 21:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија