Кућа Добрих Вести

Login

„Дани европске баштине 2016“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

EVROPAAAБЕГРАД - Културно-туристичка манифестација „Дани европске баштине”  ове године се одржава од 23. септембра до 2. октобра.

 

Секретаријати за привреду, културу, образовање и дечју заштиту Града Београда, као и Туристичка организација Београда, али и бројне установе културе у главном граду, институције и јавна предузећа партнери су у организацији „Дана европске баштине”, који се од 2002. године реализују у нашем главном граду.

 

Сваке године са другом темом, кроз едукативне и уметничке програме, представљају се култура, традиција и обичаји свих становника Европе. Стари занати, као одраз традиционалних знања, имају изузетно важно место у осликавању нематеријалног и материјалног богатства културe једног народа.

 

Овогодишњи Дани културне баштине биће обележени темом „ Културно наслеђе и заједнице“, одабрана са циљем да се истакне значај и рад заједница - удружења, породица, група пријатеља и других који управљају својим културним наслеђем и штите га на бројне начине.

 

Музеј афричке уметности ће се током десетодневног трајања  представити кроз кустоска вођења по текућој изложби, студентска вођења по сталној поставци, креативне радионице и happyining у извођењу Коље Мићевића, песника и преводиоца.

 

Програм је знатно богатији него ранијих година, покривене све старосне категорије, од основаца до најстаријих суграђана. Од ове године први пут су се укључили и Српска академија наука и уметности и Храм Светог Саве, а манифестацију су подржали и Дом војске Србије, Београдска арена и фудбалски клубови „Црвена звезда” и „Партизан”.

 

„Дани европске баштине” традиционално отварају градска здања, историјске куће, легате и друге просторе који током године нису доступни за публику и где се приређују посебни програми промоције драгоценог наслеђа: здање Дома Народне скупштине Републике Србије, здање председника Републике Србије – Новог двора, Дворског комплекса, Владе Србије, Палате Србија, Амбасаде Француске, Народне банке Србије, здања Града Београда – Старог двора и др.

Програм се реализује на целокупној територији града и на територији свих градских општина.

 

 

Улаз на посебне програме који се одржавају током трајања манифестације је бесплатан.

 

Програм манифестације „Дани културне баштине“ прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено петак, 23 септембар 2016 15:44
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија