Кућа Добрих Вести

Login

"Ђура и морнари" са "Медитернаским и панонским нотама"

Оцените овај чланак
(7 гласова)

Photo0306БЕОГРАД - Популарни музички састав „Ђура и Морнари“ одржаo je концерт под називом „Медитеранске и панонске ноте“ у дворишту Манакове куће (Гаврила Принципа 5) u оквиру манифестације Манаково културно лето коју организују Танграм центар и Етнографски музеј у Београду.

 

Поред култних нумера ( „Медитеран“, „Оди деди“, „Згромићу те ја“, „Пада киша“...), поменути бенд je извеo и екслузивне „панонске“ нумере, које ће се наћи на новом ЦД-у.


„Ђури и Морнарима“ је припомогао у прављењу фантастичне атмосфере, која је врло брзо завладала двориштем Манакове куће, и њихов пријатељ, глумац Пеђа Милојевић, који је заједно са њима запевао.


Пеђа је већ учествовао у Манаковом културном лету са својом представом „Ерцеговац са великим Е“ коју је извео јубиларни, 200. пут, у оквиру програма Театар на Ћумурку.


Сви су певали, играли, а Ђура се присетио и свог првог наступа у Манаковој кући.


Бенд “Ђура и Морнари” већ дуже време постоји на српској музичкој сцени и ради са успехом.


У свету је експанзија “ “WorldMusic” латино звука, као и веселих медитеранских песама.


“Ђура и морнари” се таквим звуком баве већ више од двадесет година.


Уз све то се одлично уклапа и урбана београдска поезија Владимира Ђурића Ђуре или Ђуре Морнара.


Манаково културно лето се наставља, тако да свако ко у том здању пожели да пронађе културно освежење у врелим летњим данима то може још да учини.


Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.


Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата. У приземљу су биле смештене кафана и пекара, а на спрату стамбени простор. Манакова кућа представља један од ретких сачуваних објеката стамбене источњачко-балканске архитектуре у Београду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 29 јул 2016 11:22
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија