Кућа Добрих Вести

Login

Ансамбл „Берјоска“ на свечаном затварању 25. Белефа

Оцените овај чланак
(1 Глас)

BERJOSKA11111111БЕОГРАД - Београдски летњи фестивал ће у суботу, 30. јула, привести крају своје 25. издање. Публика ће се опростити од још једног Белефа уз наступ московског ансамбла Берјоска који ће наступити на свечаном затварању у Сава центру, саопштено је из Центра београдских фестивала.


Берјоска је државни академски кореографски ансамбл руских народних игара, са традицијом дугом скоро 70 година. Основала га је Надежда Сергејевна Надеждина још давне 1948, а име Берјоска преузела је из руске народне хороводске песме „У пољу је брезица стајала“.


„У центру пажње било којег нашег рада, било да је то лирски хоровод или весели плес, налази се поетска слика руске девојке... Ми желимо што изражајније да прикажемо чистоту и величину руске народне уметности. То је извор надахнућа нашег ансамбла“, рекла је Надеждина.


Првобитно је ансамбл био женски, а први наступ хора, са истоименим плесом, изведен је у позоришту Ермитаж 1948. године и пропраћен је великим успехом. У даљем раду Н. С. Надеждина је остварила ремек-дела у руској народној кореографији као што су: Валцер Брезица, Лабудица, Ланчић, Госпођица, Велики козачки плес, Шаљивџије, Празнични плес, Нежење, Сибирска свита, Кочијаши, триптих Руски порцелан, циклус кореографских композиција Годишња доба и друге. Надеждина Берјоска представља право откриће у сценском оживљавању руских народних игара. Она је зачетник не само овог, веома посебног ансабла, већ и новог стила у савременој кореографији.


После смрти Н. С. Надеждине функцију уметничког руководиоца ансамбла преузела је М. М. Кољцова – народна уметница СССР и Украјине и професор, која брижљиво чува уметничко наслеђе оснивача ансамбла и успешно га развија и шири.


Због непредвидивих временских прилика овај велики догађај ће се одржати у Сава центру уместо на Ташмајдану, како је раније најављено. Карте су у продаји на благајни Сава центра а могу се набавити и путем Евентима по цени од 600 динара (карте купљене раније за Ташмајдан важе и за Сава центар).


Не пропустите овај велики догађај у Београду, дођите и уживајте у предивној кореографији ансамбла Берјоска!


Извор: Кућа Добрих Вести


Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија