Кућа Добрих Вести

Login

Смотра најбољих фрулаша у Прислоници

Оцените овај чланак
(3 гласова)

FRULASI1111111111ЧАЧАК - Традиционални, 29. по реду сабор фрулаша "Ој Мораво" одржаће се 23. и 24. јула у Прислоници код Чачка окупљајући многобројне посетиоце у жељи да виде такмичење 68 мајстора фруле који су право учешћа стекли на осам регионалних предтакмичења.


Манифестација посвећена фрули први пут је одржана давне 1988. године, а организатори су је деценијама оплемењивали садржајима који су учинили да Сабор прерасте у својеврсну промоцију традиционалног културног наслеђа, али и научно-истраживачку и стваралачку смотру.


Тема овогодишњег округлог стола биће "Сабори на ивици кича", а по први пут је, на предлог етномузиколога Димитрија Големовића, расписан конкурс за савремену композицију на фрули. Победу је однела композиција "Шарено коло" Бојана Милинковића из Новог Сада која ће и отворити приредбу.
Организатори нису заборавили ни будуће генерације па ће извођачке композиције бележити етномузиколози како би их сачувале од заборава.


Ове године је организована и вајарска колонија "Пастирски штап Патријарха Павла" где су вајари из целе Србије учествовали израђујући пастирске штапове између којих ће жири изабрати најбољи.


Посетиоци ће бити у прилици да виде и монодраму "Милунка" у извођењу глумице ЈДП Весне Станковић која је посвећена животу и судбини српске хероине која је учествовала у Првом светском рату, Милунци Савић.


Поред традиционалних садржаја, ове године је у програм уврштен и мини концерт виртуоза на фрули Катарине Каћун Павловић и групе Чудесмо.


Старешина 29. Сабора фрулаша биће маестро фруле Бора Дугић, док је почасни гост савремени композитор Зоран Христић и уметнички директор флаутиста Катарина Азањац, док је за домаћина изабран председник Скупштине града Чачка, Игор Трифуновић.


Можда је најбољи опис прислоничке смотре народног стваралаштва дао флаутиста Миодраг Миле Азањац, који је удахнуо душу сабору трубаша: "У основи сваког народног, саборског окупљања, па и овог у Прислоници, јесте брига о коренима али и стаблу јадног народа. А корен српског народа незамислив је без звука фруле. То је његова основа, то је оно што се у народној поезији зове лирско српског народа...".


Управо то је оно што многобројне намернике сваког јула очекује у чачанском месту, повратак коренима и традицији.


Извор: Кућа Добрих Вести


Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија