Кућа Добрих Вести

Login

Мало село Гостуша добило награду Европске уније

Оцените овај чланак
(2 гласова)

gostusssaБЕОГРАД - Студија конзервације малог села Гостуша на обронцима Старе планине са око 80 житеља који се баве сточарством Завода за заштиту споменика културе Ниш, награђено је престижном наградом Европске Уније (ЕУ) и Европа Ностре овога месеца у Мадриду.

 

Ово село са околним насеобинама које броји укупно 300 кућа изграђених давном напуштеном техником градње с каменим кровним покривачем и очуваним централним огњиштем и земљаним подовима, могуће је заштити као амбијенталну целину, рекла је вођа пројекта на изради Студије и директорка Завода за заштиту споменика културе Ниш Елена Васић Петровић.


Пре две године започео је пројекат на заштити тог културног добра у парку природе Стара планина као културно-историјске целине, а идеја о пројекту потекла је од сличних иницијатива на европском нивоу, што га је учинило додатно занимљивим ван граница Србије, навела је она.

 

gostusagranpri

 

Истраживачки пројекат из Србије - Студија заштите села Гостуша награђен је престижном наградом ЕУ и Европа Ностре за наслеђе за 2016. годину и један је од седам пројеката који су додатно награђени наградом Гранд При као “најбољих међу најбољим”.


“Студија заштите угроженог народног градитељства у овом малом, али јединственом селу, представља доказ да посао може да се обави уз примену високих стандарда заштите, захваљујући чврстој посвећености и одлучности, упркос ограниченим средствима.

 

 

Истраживање у сврху конзервације је било изразито темељито и спроведено је са јасним акционим планом и визијом”, казала је Васић Петровић.


Она је навела да су резултати тог истраживања обједињени у награђеној Студији и да садрже опште податке о селу и околини, фотографије, анализу карактеристика целина и грађевинског фонда, вредновање, мере заштите, уз каталог картона 256 снимњених и регистрованих објеката.


Израђено је преко 400 цртежа на терену, све је дигитализовано и архивирано са техничком документацијом.


Ово село познато је и као “Камено село” због стила градње. Оно је задржало своју аутентичност иако је готово напуштено 70-тих година прошлог века када је већина становништва прешла да живи и ради у оближњи Пирот.


Тренутно у селу живи око 80 стараца, али у летњем периоду број житеља значајно порасте, а због интересовања страних туриста, пет домаћинстава је преуредило имање и почело да се бави сеоским туризмом.


У селу, до кога се калдрмом стиже са локалног пута, налази и школа, зграда локалне заједнице, воденица, вуновлачара, два гробља и крстови који су пример обичаја и традиције тог краја.


На церемонији доделе 28. европске награде за наслеђе, међу победницима из 16 земаља, нашао се Истраживачки пројекат Село Гостуша са Старе Планине у обалама Завојског језера, на тридесетак километара од Пирота - месту које је некада било на Римском путу.


Међу седам Гранд При награда које се сматрају за највећим признањем, одабраних од стране независног стручног жирија и наградом од 10 000 евра, нашао се овај истраживачки пројекат из Србије.


Ове награде су кључни догађај Европског конгреса за наслеђе, које је организовала Европа Ностре у сарадњи са организацијом Хиспаниа Ностра, у Мадриду од 22-27.маја, окупило се више стотина стручњака из те области из Европе.


Централна манифестација на којој ће први пут бити јавно представљене престижне европске награде, планирана је за Велику госпојину у августу ове године на централном Пиротском тргу, најављено је на данас на на конференцију за новинаре у Туристичкој организацији Србије у Београду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 31 мај 2016 21:57
Мирјана Калинић Шакотић

Мирјана Калинић Шакотић је Београђанка, свршени матурант XII београдске гимназије и

дипломац међународног смера Факутета политичких наука. Током средње школе одлучила сам да се бавим писањем, следи упис на студије и дугогодишња пракса у новинарству. На жалост, у радној књижици је забележено само последњих 15 година рада, остало дугујем своm ентузијазму и упорности током дугих година хонорарисања. Своје почетке интересовања за новинарство дугујем данима проведеним на новинарској пракси у Београдској хроници осамдесетих година прошлог века, затим ,,пискарању” за многе, тада, популарне листове за младе, затим раду на телевизији Студио Б, да би се с почетком овог века обрела у Новинској агенцији Тан југ. ,,Кућа добрих вести” је нешто ново и обећавајуће, зато сам одлучила да се прикључим том пројекту.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија