Кућа Добрих Вести

Login

Обележен Дан Африке

Оцените овај чланак
(6 гласова)

danalziraБЕОГРАД - У зеленом амбијенту дворишта Музеја афричке уметности (МАУ), прослављен је Дан Африке, 25. мај, који традиционално обележава у главном граду Србије.

 

Африка у првом плану, као важан догађај престонице, још једном потврђује да пријатељство са континентом 53 државе утемељено пре више деценија, Србија слави и данас. Најлепши амбијент за прославу Дана Африке је управо МАУ, једина институција афричке културе на Балкану и тек једна од неколико у Европи, која чува низ сведочастава о историјским односима тог континента и наше земље.

 

Дипломатске мисије афричких држава акредитованих у Србији –Анголе, Алжира, Гвинеје, Египта, Демократске Републике Конго, Либије, Марока, Нигерије и Туниса – обележиле су Дан Африке, уз традиционалну музику, представили своје обичаје и културу, а кроз штандове, обучени у своје националне ношње, срдачни Африканци, приказали су и националне кулинарске специјалитете. Ове године домаћин је била Амбасада Либије.

 africkimig

 

На овај дан, 1963. године, лидери 30 од 32 независне афричке државе потписали су, у Адис Абеби, у Етиопији, оснивачку повељу Организације афричког јединства, која је, 1991. године, основала је Афричку економску заједницу, а затим, 2002, свог настављача – Афричку Унију (АУ), која данас броји 53 афричке државе чланице.

 

Циљеви АУ су да се колективно буду решавани изазови са којима се Африка суочава, пре свега оружани сукоби, климатске промене, економски и социјални. Дан Африке је државни празник у пет земаља – Гани, Малију, Намибији, Замбији и Зимбабвеу.

 

На прослави Дана Африке је био Томислав Николић председник Србије, чије је опредељење да наша земља треба да придаје посебну пажњу јачању и неговању дипломатских и економских веза са Африком. Да опредељење председника није само декларативно, чињенице су његов недавни боравак у Народној Демократској Републици Алжир и одликовање великог броја афричких државника.



На богатом штанду Алжира, председник Николић изразио је дивљење што је срео Стевана Лабудовића, фотографа Алжирске револуције. Присутнима на алжирском штанду рекао је да је, током недавне посете Алжиру, разговарао са домаћинима баш о Лабудовићу. Сниматељ, као сведок револуције, иако у 90. години, слави пријатљство и с Алжиром и Африком.

 

Амбасадор Краљевина Марока Абдулах Загур изјавио је за РТС: „Суочавамо се са многим проблемима у Африци. Трудимо се да их решавамо и да Африка буде стабилна, мирна, добра и сигурна земља за инвестиције. С друге стране, Африка има рудна богатства, нафту, злато, дијаманте и постаје добро место за стране инвестиције. Последњих година има напретка у области економије, технологије, демократије и заштите људских права. А због недавних терористичких напада, Тунис трпи последице“.

 radost

А амбасадор Туниске републике, Мухамед Бугамрa, изјавио је, за национални сервис, да је за ту земљу туризам веома важан, па је влада предузела одређене безбедбосне мере. „Обезбеђени су аеродроми, хотели, луке, плаже. Тунис је сигуран. Јуче је на Ђербу допутовало 2.500 Јевреја због верског празника.

 

Београд је био и један од светских центара несврстаних земаља. Град, у који су биле упрте очи многих земаља и народа света, отварао је своја врата за све који су желели да му буду пријатељи. Тако је, међу многим пријатељима, пружао руке и студентима из афричких земаља, који су видели своју шансу да, управо у њему, стекну знања и искуства. Неки су, по завршетку студија, засновали породице и одлучили да у Београду остану. Осим тога, више десетина хиљада људи из наше земље радило је по Африци, дајући свој градитељсњки допринос обнови и градњи тамошњих држава, правећи својеврсне мостове пријатељства са народима на том континенту.

 

Србија је исказала велике напоре и у борби против расизма и расистичке дискриминације, а ова манифестација у Београду је још једна снажна потврда опредељењу мира и ширења пријатељства међу народима.

 

Узајамне посете високих званичника Србије и афричких земаља, и учешће Србије на међународним сајмовима на континенту, отварање дипломатских представништва и учешће српских компанија у пројектима у Африци говоре о ставу Србије да учврсти политичке и економске односе са тамошњим државама.

 

Прослави су присуствовали, такође, Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, Зоран Ђорђевић и Срђан Вербића, министри одбране и просвете.

 

Уз чланове дипломатског кора, домаће политичаре, културне раднике, новинаре, у дворишту МАУ окупили су се и припадници афричке заједнице који живе у Србији. Они су више од два сата уживали у бојама и звуцима Африке, али пријатељству Србије и земаља континента са близу милијарду људи, од којих су већина млади. То су пратили мириси и укуси разноврсних јела, слатких и сланих ђаконија, чаја и вина, који су употпунили још једно лепо дружење пријатеља из Србије и Африке.

 

Обележавање Дана Африке посебан је догађај, не само за људе са тог континента у Београду, већ и за многе наше суграђане, којима је Африка постала део живота.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 27 мај 2016 23:12
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

1 Коментар

  • Dragan Živaljević

    Marko Jelić je sjajan mladić sa puno enrgije i entuzijazma, sposoban i pouzdan, od njega bi omladina mogla mnogo da nauči.
    Nemoj posustajati iako se ne cene ili na vreme ne primete takve osobine. Jednog dana će se "dobro vratiti dobrim"

    Dragan Živaljević петак, 27 мај 2016 22:40 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија