Кућа Добрих Вести

Login

Шумадијска вина у музеју у Бордоу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

gooccaБЕОГРАД - У француском граду Бордоу ће 31. маја бити отворен Музеј вина, у којем ће сталну поставку имати и винари из Србије, реч је о девет винарија из Шумадије, које ће бити заступљене са 21 етикетом, најавио је данас председник Удружења винара Шумадије Божа Александровић, у Привредној комори Србије.

 

Он је навео да им је циљ да Шумадију представе као као виноградарску дестинацију будућности, која је имала метеорски успон. Александровић је додао да је пре само шест година, у Светском атласу вина, Србија представљена са само једном реченицом о томе како је имала врхунска вина пре Другог светског рата. Сада су светски стручњаци оценили да је Шумадија винарска дестинаија будућности, а Србија међу пет наперспектинијих земаља у свету, не само у области вина, већ и туризма.


Секретар Удружења шумадијских винара Владимир Стојић је најавио трећи по реду Фестивал шумадисјких вина, који ће почети у Тополи 11. јуна, а после месц дана преселиће се у Андрић град, а затим у Бели двор на Дедињу, где ће такође трајати по месец дана.

Пре званичног отварања ће у Воноградаревој кући на Опленцу бити отоврена ликовна изложба "Уметност и вино". Свечано отврање ће бити одржано у Краљевској винарији, а специјални гост ће бити познати вински стручњак и новинар листа "Декантер" Дарел Џозеф, који ће пдржати мастер клас што је од великог значаја за промоцију српских вина.

 

Председник ПКС Марко Чадеж је истакао да та асоцијација подржава винарство кроз активно учешће у доношењу законске регулативе, са циљем да се повећају површине под виновом лозом, које су сада три пута мање него пре Другог светског рата, као и да се повећа број вина са ознаком географског порекла. "Наш задатак је да обезбедимо већу доступност средстава из ЕУ за улагања и да влади препоручимо мере за унапређење виноградарства", казао је он.

 

Чадеж је додао да ће ПКС покренути иницијативу да се и будућег аграрног буџета планирају средства за промоцију српских вина.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 27 мај 2016 12:48
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија