A+ A A-

Спортским авионом у родни крај Добрице Ћосића

Оцените овај чланак
(0 гласова)

dfdfdfdfБЕОГРАД - Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

 

Ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљена општина Трстеник, а да сви путеви воде ка Трстенику тврде мештани те вароши смештене у срцу Србије до које се може стићи и спортским авионом, парафразирајући чувену реченицу старих Римљана. Цитирају и Добрицу Ћосића, рођеног у оближњем селу Велика Дренова, који је говорио да су “пријатељи род који човек по души изабира”, а “вечне само оне љубави које се не догађају”.

 

Спој традиционалног и савременог у Трстенику се огледа, чини се, више него у другим општинама и градовима Србије. Индустријски развој напредује захваљујући страним улагањима из Хрватске и Аустрије, а традиција у гајењу поврћа, воћа, винове лозе и цвећа, замајац су развоју пољопривреде и прехрамбене индустрије, Трстеник је општина са сертификатом БФЦ и својим повољним пословним окружењем пружа логистичку подршку инвеститорима, предвидив пословни амбијент и финасијске повластице као што су умањење накнаде за грађевинско земљиште и додатне субвенције за развој инфраструктуре.

 

У згради oпштинске управе, која је сазидана 1935. године и до данас није битније мењала изглед, инвеститорима је олакшано добијање свих потребних дозвола и упућен позив да буду део пословне заједнице коју чине 370 привредних друштава и 1.150 предузетника у металској, дрвној, пољопривредној и прехрамбеној индустрији и трговини.

 

Археолошки локалитети из доба неолита и старог Рима, средњевековни манастири Љубостиња и Велуће и чувено утврђење Јеринин град, значајне су туристичке и културолошке знаменитости, а квалитетно образовање са традицијом дугом 200 година, бројне културне-туристичке манифестације и близина туристичких центара су велики потенцијал за развој културног и етно туризма.

 

Истовремено, у тој општини културном манифестацијом “Јефимијини дани”, дугом 45 година, чува се сећање на монахињу Јефимију, прву српску песникињу, која је после смрти свога супруга Деспота Угљеше живот и рад посветила манастиру Љубостиња, а њену “Похвалу кнезу Лазару” у порти тог манастира сваког јуна говоре познате глумице.

 

Један од најпознатијих српских писаца, романсијер, есејисти, сведок великих политичких и и друштвених дешавања свог времена, „отац нације“ и први председник Савезне Републике Југославије, творац антологијских дела ,,Kорени” и “Време смрти”, “Далеко је сунце”, “Деобе”, “Време зла”, “Време власти”- Добрица Ћосић говорио је: ,,Ако један народ нема велике књиге о себи, то је доказ да нема ништа”. О свом народу је рекао: „Ми смо народ слободе и правде. То нам је душа и мисао” и “Поштовање се мучно стиче. Оно се не наслеђује, као имање.”

 

О јелима тог краја – купуснику и бози, као и рецептима за њихову припремну читајте на сајту www.serbianpuzzle.rs.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 25 мај 2016 23:02
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани