Кућа Добрих Вести

Login

Сведочење радосне вести васкрсења је наша обавеза

Оцените овај чланак
(3 гласова)

vaskrsfiksnaПоглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј позвао је вернике да у молитви и радости дочекају празник Васкресења Христовог указујући свима - да су љубав и праштање једини пут спасења без кога би наша животна трка, уз „празне и сујетне идоле овога света, била узалудна“.

 

У традиционалној празничној посланици, о Васкрсу 2016, патријарх Иринеј, са монаштвом и свештенством СПЦ, поручује да је „сведочење радосне вести да је Христос ваистину васкрсао наша свакодневна обавеза“. „Прославимо Господа Који, поставши човек нас ради, претрпе смрт да би нам Васкрсењем Својим отворио двери новога живота“, каже се у посланици.

 

Зато у овај светли Дан појемо победне песме Ономе Који победи силу смрти, Ономе Који порази привидну мудрост мудраца овога света и својим Васкрсењем спасе оне који у Њега верују (1. Кор 1,21). Видесмо испуњење речи пророчких и заједно с Апостолом Павлом кличемо: ,,Познасмо љубав Христову која превазилази разум и испунисмо се пуноћом Божјом” (Еф 3, 19).

 

Јер, како се наводи у Васкршњој посланици, после пада прародитељâ рода људског у грех, смрт је владала светом до доласка Господа Исуса Христа, новог Адама који „прими на Себе ране настале због греха, вољно, нас ради, претрпе смрт, уништи њену силу и врати човеку његову првобитну красоту... Васкрсењем Својим Христос сједињује овај свет и рај .... дајући свима нама наду да наше живљење у покајању није узалудно".

 

 patrijarhirinej

 

Иако живимо у тешком времену, пуном неизвесности и трагедија, не смемо да престанемо да се радујемо и Христовом љубављу волимо...Ако једни другима не опростимо, неће се ни нама опростити ... Без праштања и сагледавања сопствених сагрешења према ближњима, пријатељима и непријатељима, нећемо моћи да у своја срца примимо светлост Васкрсења нити да постанемо баштиници наде на вечност у којој нема ни страха, ни уздаха, ни туге...“

 

Жртвујмо се за ближње - дајмо ономе ко нема

 

Децо наша духовна, не занемаримо љубав! Јер, управо по нашој међусобној љубави сви ће нас препознати као Христове ученике (Јн 13,35). Будимо сапатници онима који страдају, плачимо са онима који плачу .... Жртвујмо се за ближње! Дајмо ономе ко нема!

 

Много је, драга браћо и сестре, горчине и туге у нашем народу после свих тешких година искушења кроз која смо прошли и пролазимо. Ипак, нипошто не смемо пасти у очајање. Јер, када страда хришћанин се још више каје пред Богом, а истовремено се и радује јер зна да Господ неће презрети срце испуњено надом. Стога се молимо Богу, драга наша децо духовна, да нас сачува од мржње и злих дела, а да нас научи љубави којом је Он заволео овај свет. Ако будемо у стању да препознамо бол и патњу ближњега и покајемо се за грехе своје, наш труд неће бити узалудан...

 

У посланици се подсећа на порекло духовнпости српског рода које почива на „учењу светог Саве који је непогрешиво указао на пут Христов као на једини пут живота“.

 

На овај светли Празник нарочито се молитвено сећамо свих прогнаних Срба, који већ две деценије не могу да се врате у своје домове, али и оних који су, упркос недаћама, остали да живе на прадедовским огњиштима, каже се у посланици уз посебне молитве за оне који су остали на Косову и Метохији, исконској српској земљи.

 

Страдали су вековима наше цркве и манастири, наша села и градови, али смо их опет обнављали, обнављајући тиме и сами себе, као живу Цркву... Косово и Метохија, за нас Србе и за све православне хришћане, није само географски појам већ, изнад свега, духовни простор који нас све повезује, ма где живели, подсећају архијереји СПЦ.

 

Данас хришћани страдају широм света, посебно на Блиском Истоку и у Украјини. Пример њихове вере и њиховог трпљења нека и нама буде охрабрење и јемство да Господ никада неће оставити Своју Цркву и да се благодат Божја умножава управо онде где се умножило страдање...

 

Молитвено поздрављамо и нашу браћу и сестре који живе свуда по свету и позивамо их да у братској љубави и јединству буду окренути једни другима, сабрани под окриљем своје Цркве, и да тако наставе да достојно сведоче ко су и којој вери и којем роду припадају.

 

Христос Васкресе 

 

Не заборавимо, драга браћо и сестре, да смо призвани и да где год се налазили и шта год радили будемо миротворци на тај начин сведочећи Бога, Који нам мир даје и јесте Мир наш. Иако смо сви различити, не смемо никада да превидимо да смо сви створени по лику Божјем и позвани да будемо једно у Христу. Зато ономе ко посрне треба пружити руку, а не гурати га у још дубљу пропаст; болесног треба посетити и неговати, а залуталог упутити на прави пут, поручују српски архијереји уз традиционални празнични поздрав - ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!

 

Патријарх Иринеј позвао је у Васкршњој посланици православне вернике да своје молитве усмере и на посебан догађај који ће се одржати у јуну, на празник Силаска Светога Духа, на острву Криту где је сазван - Свети и Велики Сабор Православне Цркве.

 

„Сви смо дужни да се молимо Господу да овај изузетни духовни и светодуховски догађај буде речита потврда неразоривог јединства свете Православне Цркве“, поручили су архијереји СПЦ у Васкршнјој посланици.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 01 мај 2016 23:23
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија