A+ A A-

Мултимедијални фестивал PATOSoffIRANJE у Смедереву

Оцените овај чланак
(1 Глас)

plakatOFF11БЕОГРАД – Једанаести по реду мултимедијални фестивал PATOSoffIRANJE отворен је у Смедереву и трајаће до 30. августа.


Фестивал је отворила уредница Културног додатка листа Политика Весна Рогановић, чија је редакција добитник овогодишње награде Нико Гароне за посебно ангажовање новинара, редакција и медијских кућа у области културе.


У првој фестивалској вечери изведен је перформанс Живи зид, који се одиграо у Улици краља Петра. Овим програмом грађани Смедерева и гости Фестивала симболично су обележили седамдесет година од завршетка Другог светског рата и одали почаст свим жртвама фашизма.


„ Тема је вишезначна: упозорава на присуство зидова који одвајају, али и охрабрује могућношћу да живи зид, људска спрега, учини да зид, кад већ постоји - постаје простор уметничке интервенције и тло креативне мисли. Стадијум човекове свести очитује се на зидовима које подижемо око себе и у себи, а њен развој подразумева превазилажење страхова - када зид више није међа, већ гласноговорник новог тренутка - живи зид”, истакли су организатори у најави.


У току фестивала млади уметници ће муралима оживети три зида у Смедереву, биће одржано седам радионица - две су посвећене сценском покрету, две визуелним уметностима, две сценским вештинама ходања на штулама и позоришној сенци и једна, први пут, савременој позоришној критици.


У Центру за културу биће приказиване представе и перформанси. Међу гостима је позориште Рубикон из Ријеке са "Титрајем", научно-уметничком симфонијом у четири чина, инспирисаном и базираном на уметничкој комуникативности са књижевним класицима, међу којима је и Бранислав Нушић. Весели и брутални кабаре "Ја бити, ја не знати мађарски" извешће Поетски театар из Новог Сада.


Програм ће бити одржан и у Музеју Смедерева (представа "Шарлота" редитељке Анђелке Николић и у извођењу Слободана Бештића), у холу биоскопа "Светлост" (први програми у том простору у оквиру пројекта Омладински културни центар Светлост), у парку Вински град (представе за децу).

 

 

 


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 28 август 2015 21:57
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани