Кућа Добрих Вести

Login

Србија међу уметницима европске “Парадигме“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

scanТРСТ – Овогодишња трећа изложба Централне европске иницијативе (ЦЕИ), проглашена је отвореном 22. јула ове године, у Културном центру ЦЕИ у италијанском граду Трсту, а међу експонатима су и радови дванаест уметника из Србије.

 

Посебно интересовање изазвали су радови реализовани у оквиру “СцанМан” Пројекта, који су инспирисани актуелним дубоко узнемиравајућим светским догађајима: терористички напади, бомбаши самоубице, трговцио рганима, наркобосови… као иуметнички рад под називом “Папа”, младог уметника Вука Вучковића, докторанта Факултета ликовних уметности у Београду.

 

На позив УдружењауметностиисточнеЕвропе “Парадигма пројекат” и Централне Европске иницијативе (ЦЕИ), Уметничко удружење ПОДР.УМ. из Београда је добило прилику да на овогодишњој, трећој Изложби, која је постављена у Културном центру ЦЕИ у Трсту (Италија), представи 12 уметника иуметничких група из Србије: диСтруктура, ТКВ, Никола КољаБожовић, Миле Шаула, ВукВучковић, Мина Радовић, Нина Станковић, ЉубомирВучинић, ТијанаКнежевић, БиљанаМиленковић, Драган Ђорђевић и Стево Мандић.


Изложбу која је отворена22.јула, тамошња публика ће моћи да погледа све до 30. новембра. Овај уметнички догађај је међународног карактера укључује Италију, Словенију, Хрватску, Србију и Аустрију. Централно – европска иницијатива, коју чини 18 земаља– представља најстарији и највећи Форум регионалне сарадње у централној и источнојЕвропи и наБалкану. Фокусира се на стварање атмосфере дијалога између носилаца савремене уметности коју представљају земље чланице укључујући и Србију.


Свечаном отварањује, поред осталих, присуствовао и млади уметник Вук Вучковић (Панчево, Србија), иначе докторант на Факултету ликовних уметности у Београду. Поред многобројних награда и признања, Вучковић је поклоницима ликовне уметности познат и као покретач Пројекта„ScanMan”, односно “СкенираниЧовек”. Реч је о серији радова на којима се налазе представе људи у природној величини,пропуштене кроз„x-раy” зраке.

 

 

Подлога за сликање је посебно припремљено платно затегнуто преко шпер плоче, по својој текстури и начину припреме слично подлози за средњовековне иконе.Техника сликања је ербраш са акрилним бојама и тушем, уз коришћење великог броја шаблона.Аутор је био инспирисан актуелним дубоко узнемиравајућим светским догађајима: терористички напади, бомбаши самоубице, трговци органима, наркобосови…Физиономије скенираних људи и предмета које они поседују, Вучковић је бирао тако да чине скуп екстремних производа данашњице, док њихов спољашњи изглед одговара људима које свакодневно виђа. 

Називи радова се више тичу спољашњости скенираних људи (Папа, Путник, Пословничовек, Пушач, Музичар…) што доприноси бољем дијалогу са публиком, даје право посматрачу да створи своју причу и одгонетне њихов идентитет.


Интеракцију са публиком подстиче и неуобичајен начин потписивања уметничких радова QР-кодом. Захваљујући овој иновацији ипублика може, помоћу камере мобилног телефона и софтвера (апликације) за декодирањекода, да скенира QР код, чиме добија више информација о жељеном делу и о овом аутору.


„На овој изложби је, поред осталог, и мој „Папа“,познат београдској публици из серије “ScanMan” и драго ми је што сам био присутан на отварању ов еизложбе да испратим и реакције иностране публике.Новину у мом излагачком раду представља збирка радова у тврдом повезу, А3 величине која обједињује свих девет графика димензија 200 x 100 цм. Веома сам задовољан реакцијама људи који су посетили изложбу у Трсту и надам се сличном исходу код домаћепублике“, рекао је Вук Вучковић по повратку са отварања ове значајне изложбе.

 

Извор:Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 30 јул 2015 22:34
Гордана Влајић

Гордана ВЛАЈИЋ (1959, Панчево) је дипломирала на Факултету политичких наука (смер: новинарство) у Београду и специјализирала Односе са јавношћу. Ради у Секретаријату за заштиту животне средине Градске управе Панчева. Написала је три књиге за децу и шест за одрасле, а песме и приче су јој објављиване у многобројним зборницима, збиркама, антологијама и часописима. Добитница је Првог српског пасоша са још 203 заслужних грађана Србије, у промотивној кампањи коју је реализовала Влада Србије, носилац је Златне значке и Повеље за посебан допринос у култури које додељује Културно просветна заједница Републике Србије и Министарство за дијаспору Републике Србије, као и више награда за књижевно ставралаштво. Члан је организације "Поетас дел Мундо", Удружења књижевника Србије, Српског књижевног удржења „Милош Црњански“ (Стокхолм, Шведска), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и МЕНСЕ. Почасни је члан «Провиденце», Удруге за промоцију уметности и културног туризма (Биоград на Мору, Хрватска).

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија