Кућа Добрих Вести

Login

Шљивовички сајам домаће ракије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

SljivaБЕОГРАД - Шљивовички сајам домаће ракије одржаће се у Шљивовици 2. маја. Промоција сајма одржаће се на Краљевом тргу на Златибору 1. маја од 10 до 17 часова.

 

Тог дана биће организована и дегустација најбољих ракија 7. шљивовачког сајма домаће ракије – Краљев трг Златибор, а увече посетиоце очекује Шљивовачко посело – музички концерт.

 

У суботу 2. маја загревање у 11 часова почиње уз домаћу ракију, дегустација шљивовачке куване ракије и трубачки оркестар, а у 12 је планирано отварање сајма.

 

Следе затим потпаљивање казана за печење ракије уз шљивовачку здравицу и уметнички програм, отварање изложбе здраве хране, прозвода сеоских мајстора и рукотворина сеоских домаћица, такмичење златиборских здравичара и чауша у говорним вештинама, дегустација и оцењивање најбоље пите савијаче, изложба златиборских пчелара, изложба воћних производа (слатко, пекмез, суве шљиве, сушени производи од воћа).

 

У поподневним часовима планирано је проглашење најбољих ракија а затим и наступ културно-уметничког друштва.

За рекреативце су планирана и такмичења у надвлачењу конопца, стругање дубећом и тестером кладаром и тесање брвна као и турнир у фудбалу.

 

Избор и проглашење најлепшег дворишта и најуређенијег воћњака, најлепше сеоске народне ношње и најлепше чобанице, најбоље пите савијаче и најбоље ракије по оцени публике, остављени су за сам крај.

 

Како се стиже до Шљивовице?

 

Шљивовица је једно од највећих и најлепших српских села, а у априлу 2008. године, у време првог Шљивовачког сајма домаће ракије, имала је 487 домаћинства, 1.410 житеља, 89 основаца, двадесетак средњошколаца и неколико студената. Ово село се простире на надморској висини између 700 и 950 метара, идеалној за квалитетан живот и одмор туриста, а богато је листопадним и зимзеленим црногоричним шумама, благо заталасаним падинама, ливадама, пропланцима, изворима и потоцима бистре воде.

 

Шљивовица је удаљена свега двадесетак километара од Ужица. Магистрални пут Ужице-Вишеград пролази кроз средину села, у правцу Кремана, родног места чувених пророка Тарабића, у правцу Мокре Горе са музејско-туристичком пругом "Шарганска осмица" и Кустуричиним Дрвенградом, те даље за манастирски комплекс Добрун и мост Мехмед паше Соколовића у Вишеграду који је нобеловац Иво Андрић овековечио у свом култном роману "На Дрини ћуприја". У Кремнима се одваја путни правац према планини Тари и Националном парку "Тара", јединственом резервату флоре и фауне и највећем станишту панчићеве оморике у Европи. Пругом се у Шљивовицу стиже до железничке станице Бранешци, једне од најлепших на деоници од Београда до Бара. Туристички центар Златибор је удаљен од ње свега пет-шест километара.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 28 април 2015 19:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија