Кућа Добрих Вести

Login

Балканополис и пријатељи – хуманитарни концерт

Оцените овај чланак
(4 гласова)

balkanoooooБЕОГРАД - Српски уметник Слободан Тркуља и фадо дива Мариза приредиће спектакуларни хуманитарни концерт 15. маја уз три светске музичке звезде - Олета Адамс, Мајса Кара и Баба Мал.


Овим догађајем обележиће се годину дана велике солидарности испољене у време поплава из маја 2014. године, као и почетак кампање превенције, да нам се исто никад више не понови, објавила је Комбанк Арена на свом порталу.


Српски уметник Слободан Тркуља је прешао велики пут од када је први пут скренуо пажњу на себе песмом "Лепе моје црне очи" на 3К. И не говоримо само о промени тадашњих плетеница и кике садашњом чупавом фризуром.


Од својих раних почетака у фолклору израстао је у певача, композитора, продуцента и музичара светског ранга, на чак 15 инструмената. Освајао је бројне награде у сфери традиционалне и џез музике, магистрирао џез са свим почастима, свирао са најбољим светским оркестрима. Његов резонантан и моћан глас као и емотивно певање одушевљава публику широм света и проноси лепоту наше културе. Стварањем групе Балканополис још давне '97 године, почео је његов сан да ствара музику инспирисану традицијом, спојену са поп, рок и оркестарским звуком.


Пре 8. година чули смо њихов најзрелији звук до тада, на сад већ легендарном концерту у Сава Центру у пратњи славног Метропол Оркестра. Освојио је публику песмом "Небо" на Беовизији као и на Евровизији у Арени (пред 150 милиона гледалаца!). Тркуља & Балканополис потом снимају албум у продукцији Питера Гебријела и праве заокрет ка прогресивнијем рок звуку, где уз мистично византијско појање, оркестар, гајде и бројне друге традиционалне инструменте доминира његов моћни глас. За овај јединствени концерт у Арени припремају посебан програм који ће извести заједно са гостима.


Осведочени пријатељ нашег народа, највећа светска фадо дива Мариза, која је на Слободанов позив прошле године дошла да обиђе становништво угрожено у великим мајским поплавама, наступиће као специјални гост и увеличаће овај хуманитарни концерт својим раскошним гласом и "њеним фадом" који воли читав свет! Миљеница српске публике је у последњих 12 година прешла пут од локалног феномена у Лисабону до велике светске звезде. Иако то из скромности не прихвата, сматра се наследницом легендарне Амалије Родригеш, која је пронела славу фадо музике широм света. У досадашњој каријери продала је више од милион албума, сарађивала са Стингом, пунила дворане од Франкфуртске и Сиднејске Опере до Карнеги хола и Ројал Фестивал хола, певала у пратњи бројних светских оркестара. Миљеница је Џулса Холанда у чијем шоуу на BBC телевизији је редован гост, а наступом на финалу Лиге Шампиона била је главна атракција где је засенила све фудбалске звезде. Мариза је једноставно - Мариза. Јединствена и непоновљива.


Легендарна прича о госту концерта


Прича о следећем госту концерта "Балканополис и пријатељи" је легендарна. Када су након одржаног концерта, момци из групе „Tears for Fears", ушетали у клуб у Канзасу, чули су, како су рекли, анђеоски глас који их је инспирисао да напишу светски хит „Women in Chains" посвећен њој. То је био глас Олете Адамс, госпел певачице, чија каријера је од тог момента почела да расте вртоглавом брзином и што је резултирало продајом више од 2,5 милиона албума. До сада је освојила четири Греми номинације, а њен глас се може чути и у многобројним холивудским филмовима. Певала је дуете са великим светским звездама као што су Фил Колинс, Ал Жеро, Лутер Вандрос, Мајкл Болтон, а са хит песмом „Get here" је придобила милионе фанова широм света. Олета долази у Србију по први пут у својој каријери и како је рекла "радује се што ће бити у прилици да пева свим дивним људима о којима јој је Тркуља причао".


Постоји глас који је обожаван и дубоко поштован у читавом арапском свету. То је глас легендарне либанске диве Фаируз, чији је јединствени стил певања постао незаменљив део арапске традиције. Након што је једном приликом чула глас непознате младе либанке на радију, Фаируз је одмах знала да слуша своју наследницу. Распитала се и сазнала да је девојчурак Мајса Кара (Маyssa Каraa), певачица до тада позната само малом аудиторијуму у Либану. Захваљујући комплиментима чувене Фаируз и под великим утицајем њеног јединственог стила, Мајса је израсла у врсног уметника и завредила велико поштовање арапског света. Њена светска каријера је почела позивом из Холивуда да отпева песму за филм „American Hustle" где је обрадила песму групе „Jefferson airplane" на арапском и за њу освојила Греми номинацију и добила престижну Националну културну награду Либана. Мајса Кара ће свој деби албум представити ове године у априлу, великим концертом у Абу Дабију, пред члановима краљевске породице Бин Зајед Ал Нахијан, а наша публика ће имати прилику да је први пут чује на овом спектакуларном хуманитарном концерту.

 

Баба Мал, легендарни сенегалски суперстар и један од најпознатијих гласова Африке ће донети енергични звук Африке у Арену. Овај познати афрички композитор и певач, инспирисан Нелсоном Менделом, шири позитивну енергију својом чаробном музиком и буди наду у свим афричким народима чија традиција кроз његову музику доживљава ренесансу већ десетине година. Као Амбасадор УН, добитник је великог броја признања за свој рад како у музици, тако и у борби за права афричких народа. До сада је издао 10 албума, од којих се издваја рад са светским продуцентом Брајан Еном (U2, Coldplay David Bowie, Roxy Music...). Био је вишеструко номинован за Греми награду и лично заслужан за формирање светске атракције Afro Celts Sound System. Баба Мал је велики хуманитарац и долази да својом музиком пружи подршку нашим напорима да се изборимо са природним непогодама.

 

Овај јединствени концерт у организацији Тркуљиног "Балканополис Центра за Модерну Традицију", одржава се под окриљем Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја уз свесрдну подршку Града Београда.

 

Цене карата су од 750 до 1.900 динара у претпродаји и могу се купити на свим продајним местима Евентима.


Сав приход од продатих улазница биће уплаћен на наменски рачун Владe Србије којим управља Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја и намењен је пројекту превенције на подручјима погођеним прошлогодишњим поплавама.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија