A+ A A-

Конференција “Филантропија – градимо културу доброчинства“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

filantropppppБЕОГРАД – Конференција “Филантропија – градимо културу доброчинства” биће одржана 1. априла у Новом Саду.


Гостујући предавач је Џери Твомбли (Jerry Twobly)  човек са вишедеценијским искуством у филантропији и прикупљању средстава – fundraisingu. Радио је за бројне црквене и секуларне организације, а оснивач је консултантске фирме Девелопмент Маркетинг Ассоциатес која је за своје клијенте прикупила донације у износу од преко милијарду долара! О предавачу можете да сазнате више на његовом блогу.


Организатор конференције Бизниснова центар (Центар за проактивно пословање) очекује да на скупу буду присутне фондација Траг, Делта фондација, Фондација Подржи Живот, и Фондација Новак Ђоковић.


Човекољубље или филантропија (грч. φιλανθρωπία) је добра воља да се помогне ближњем своме. Док је некада подразумевала религиозни захтев и врлину, данас се под филантропијом подразумева активан напор да се промовише људска добробит. Хуманост посебно подразумева бригу према људима који нису у могућности да задовоље своје основне потребе. Однос хуманости и доброчинства не подразумева стварање зависности слабијег, већ напротив – поштовање личности сваке особе и оснаживање њених потенцијала.


Култура доброчинства и задужбинара имају дугу традицију у српском народу. У златно доба српске филантропије задужбине богатих грађана Србије су учиниле тадашњи Београдски универзитет трећим најбогатијим универзитетом у Европи, омогућиле објављивање научних дела и научно истраживачких радова, изградиле болнице, школе, библиотеке и социјалне установе, улагале у унапређивање привреде и пољопривреде.


Постоји много људи који су тзв. ‘сиромашни сакупљачи’, односно грчевито и уплашено чувају оно што су стекли. Међутим, филантропија и доброчинство подразумевају један виши ниво свести, јер давање је нешто најплеменитије што човек може да учини; зато и не чуди да је исти корен речи бог и богатство.


Богат је онај који је слободан да да, и који не даје из осећаја страха или кривице, већ зато што је свестан тога да не може давати и бити успешан у друштву које је око њега ако је оно неуспешно, нарочито не ако је до свог успеха дошао жртвујући ближње и људе око себе. Зато је доброчинство нешто што у принципу свако треба да гаји, наводи се на порталу ове организације.

 

Извор: Кућа добрих вести/Biznisnova.com


Последњи пут измењено петак, 27 март 2015 08:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани