A+ A A-

Током дана сакупљања успомена око 200 људи донело скоро 1000 предмета

Оцените овај чланак
(2 гласова)

europeanaaaaБЕОГРАД - Грађани Београда, Чачка и Новог Сада донели су бројне фотографије, писма и друге драгоцене породичне успомене из периода Првог светског рата на Europeana 1914-1918 дане сакупљања успомена и тиме постали учесници јединственог пројекта којим се обележава стогодишњица од почетка Великог рата.


Током дана сакупљања који су одржани крајем прошле године, историчари су били на располагању свима који су донели своје успомене да разговарају о њиховом значају, а архивари из државних архива професионално су дигитализовали материјале који су потом постављени на сајт Europeana1914-1918.


Europeana и Библиотека града Београда организовали су заједно са градским библиотекама у Чачку и Новом Саду дане сакупљања успомена по први пут у Србији како би прикупили и дигитализовали породичне приче из Србије из периода 1914-1918. Ове приче ће бити доступне путем сајта Europeana 1914-1918.eu, најважнијег онлајн извора оригиналног материјала из периода Првог светског рата који садржи податке и материјал које су доставиле институције широм света и породице из целе Европе.


Вредно породично наслеђе које је до сада било чувано и препричавано само унутар породица, представљено је јавности од стране њихових потомака. Свака појединачна прича која можда до сада није излазила из оквира породице је важна за разумевање овог времена, како на бојном пољу тако и у залеђу. Због турбулентних политичких и друштвених кретања током двадесетог века, приче многих српских војника остале су неиспричане и заборављене. Овај пројекат је био прилика да се о њима чује.


Еуропеана 1914-1918 представља све стране у сукобу и свих перспектива, и пружа дубље разумевање овог важног периода историје Србије и Европе. Кроз ову архиву, приче из земаља широм Европе доступне су на интернету широм света и сачуване за будуће генерације.


Еуропеана 1914-1918 обухвата 400.000 дигитализованих ретких докумената у 10 државних библиотека, 660 сати дигитализованог јединственог филмског материјала из аудио-визуелних архива и више од 100.000 личних радова и успомена 10.000 људи из периода Великог рата, које поседују њихове породице дигитализованих током дана сакупљања успомена широм Европе.


За све људе који нису били у могућности да се на дане сакупљања, Еуропеана 1914-1918 на свом сајту даје упутства о томе како да код куће сами скенирате, фотографишете и поставите на сајт успомене и приче које иду уз њих.


Europeana и Europeana 1914-1918: Europeana је најважнији европски онлајн извор намењен културној баштини, који сакупља материјал и омогућава онлајн приступ бази која обједињује више од 30 милиона дигитализованих записа из библиотека, архива, колекција аудио-визуелних садржаја и музеја широм Европе.


Пројекат Europeana 1914-1918 је најважнији онлајн извор оригиналних материјала из периода Првог светског рата. На основу идеје и уз подршку Универзитета Оксфорд, пројекат је покренут у Немачкој 2011. године, како би се сакупиле успомене и породичне приче са фронта и његовог залеђа.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 28 јануар 2015 22:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани