Кућа Добрих Вести

Login

Емир Кустурица: Филм треба да остане уметност

Оцените овај чланак
(5 гласова)

kustendorfБЕОГРАД - Оснивач и уметнички директор Фестивала Кустендорф, Емир Кустурица изјавио је да филм треба да остане уметност и да је циљ филмске смотре у Дрвенграду на Мокрој гори, која ће се одржати од 21-26 јануара 2015, да очува светски филм, супротстави се глобализацији и окрене очувању националних вредности у уметности.


На конференцији за новинаре поводом Осмог међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф, Кустурица је оценио да велики број филмова разних светских продукција „више личе на видео игрице него на уметност“, а да ће на Мећавнику бити приказани добитници највећих светских признања.


„Настојимо да охрабримо младе људе на путу уметности а не комерцијале, да им омогућимо да се сретну са познатим филмским ствараоцима и добитницима највећих награда и признања“, рекао је признати светски редитељ.


Ово је један од ретких Фестивала који, како је рекао, „нема црвени тепих“ јер је његова идеја промоција уметности и пре свега прилика за промоцију и афирмацију младих талената филмске уметности из Србије и целог света.


Играним филмом „Отворени кавез“ дебитује Синиша Галић, филмом „Хрчци“ Гилберто Гонзалес Пењила и Горан Станковић документарним филмом „У мраку“.


Кустурица је најавио пројекцију најбољих филмова прошлогодишње продукције медју којима су „Беле ноћи поштара Алексеја Трјаницина“ Андреја Кончаловског, добитник сребрног лава у Венецији, добитник Златног лава „Голуб седи на грани размишљајући о постојању“ Роја Андерсона , „Власници“ Адилкана Јержанова, омнибус кратких филмова „Разговори са боговима“ чији су аутори више светских редитеља медју којима је и Емир Кустурица.


Публика ће на Мећавнику видети и најновији филм Никите Михалкова „Сунчаница“ а у програм ретроспективе великана уврштени су и филмови француске продуценткине Клоди Осар и америчког редитеља мексичког порекла Алфонса Куарона.


У такмичарском делу програма биће приказано седамнаест филмова из Чешке, Словачке, Холандије, Исланда, Румуније, Израела, Хрватске, Немачке, Белгије, Француске, Мађарске, Египта, Русије САД и Србије.


Програм ће употпунити и концерти музичких група – румунски дванаесточлани оркестар Тараф де хајдукс, српска гитаристкиња која живи у Мемфису, Ана Поповић и молдавски трубач Адам Стинга у пратњи биг бенда РТС.


Министар Иван Тасовац нагласио је да је за Министарство културе и информисања част да буде покровитељ оваквог фестивала који је некомерцијалног карактера и коме је на првом месту промоција уметности.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 27 децембар 2014 13:35
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија