A+ A A-

Библиотека града Београда организује прикупљање успомена из Првог светског рата

Оцените овај чланак
(1 Глас)

svi govorniciiiiiiБЕОГРАД – Библиотека града Београда као партнер у пројекту "Europeana Awareness" организује дане прикупљања породичних успомена из Првог светског рата под називом „Мобилизација сећања“. 

 

Дани прикупљања одржаће се и у Чачку и Новом Саду у организацији градских библиотека.


Градска библиотека је позвала све грађане Србије да донесу фотографије, писма, дневнике, одликовања, филмове или звучне записе, на дане прикупљања успомена из периода од 1914. до 1918. године.


Europeana је највећа европска дигитална библиотека, архив и музеј, најважнији европски онлајн извор намењен културној баштини, који сакупља материјал и омогућава онлајн приступ бази која обједињује више од 30 милиона дигитализованих записа из библиотека, архива, колекција аудио-визуелних садржаја и музеја широм Европе.


Библиотека града Београда покренула је активности на јединственом европском пројекту очувања успомена из Првог светског рата заједно са Europeanom, у оквиру обележавања стогодишњице од почетка рата, објављено је на конференцији за медије у Библиотеци града Београда.

 

Улога коју је Србија имала у Првом светском рату далеко премашује површину њене територије и број становника, а последице ратних сукоба имале су огроман утицај на нашу националну и на европску историју. Успомене из Великог рата, догађаји и њихове последице, жртве и победници, живе у нашем сећању, а личне приче које их враћају у живот заслужују да буду испричане и сачуване у Србији и широм Европе.

tekst (1)

 

Европски чувар културне баштине


Библиотека града Београда, као партнер у пројекту Europeana Awareness, заједно са порталом Europeana 1914-1918, даје свој допринос очувању прича из Великог рата и њиховој доступности широкој јавности. Ове две организације објавиле су да Europeana 1914-1918, најважнији пан европски онлајн извор намењен културној баштини, који сакупља изворни материјал из Првог светског рата, организује дане прикупљања успомена. Они ће заједно сакупити и објавити на интернет мрежи породичне приче из Србије из времена Великог рата. Сада је прави тренутак да људи из Србије поделе своја породична сећања и предмете.


"Србија је имала веома важну улогу у Великом рату. Сада је тренутак да урадимо све што је у нашој моћи да сачувамо индивидуална сећања пре пре него што сасвим избледе. Са великим задовољством најављујем Europeana 1914-1918 дане сакупљања успомена под називом „Мобилизација сећања“. Библиотека града београда ће 5. и 6. децембра бити место сусрета прошлости и садашњости: Желимо да подстакнемо људе који чувају породичне приче и предмете који датирају из периода Првог светског рата, да их донесу и допринесу тим примером обележавању доба Великог рата у Србији", рекла је том приликом Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда.

 

"Europeana има изузетно задовољство да сарађује са Библиотеком града Београда на данима сакупљања успомена из периода Првог светског рата у Србији. Током дана сакупљања, унуци, остали чланови породица и пријатељи који су наследили ове успомене, имају прилику да поделе делове историје који би иначе скупљали прашину заборављени на тавану”, изјавла је Jill Cousins, извршни директор Europeanе.

europeanaaaa

 

Приче са и ван линије фронта


Пројектом Europeana 1914-1918, ми састављамо јединствену паневропски поглед према Великом рату. Паралелно са званичним подацима, причама, фотографијама и успоменама које се налазе у установама као што су музеји, архиви и галерије, моле се грађани Европе да поделе своје породичне приче и успомене. Сада је дошао ред на грађане Србије.
Током дана сакупљања успомена у Библиотеци града Београда 5. и 6. децембра, у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у Чачку 12. и 13. децембра и у Градској библиотеци у Новом Саду 22. и 23. децембра, експерти из државних архива и градских библиотека ће на лицу места дигитализовати породичне приче из Првог светског рата тако да могу да буду доступне у целом свету, и сачуване за будуће генерације.


Europeana 1914-1918 спаја приче са и ван линије фронта које можда никада раније нису биле испричане ван породичног окружења, заједно са званичним подацима и народним предањем. Europeana је до сада одржала 150 дана сакупљања успомена у 18 земаља широм Европе од 2011. године, а Србија ће бити последња која учествује у овом пројекту у 2014. години.


Грађани Србије се позивају да донесу фотографије, писма, дневнике, одликовања, филмове или звучне записе, заједно са причама које прате повезане догађаје на дане сакупљања успомена Europeana 1914-1918 који ће бити одржани у три града у Србији током децембра 2014. године. Предмети ће бити дигитализовани и одмах враћени власницима. Они који нису у прилици да присуствују данима сакупљања успомена, могу да поделе своје приче преко сајта www.europeana1914-1918.eu.


Ова страница такође садржи више од 400,000 записа које су дигитализовале националне библиотеке широм Европе и 660 сати филмског материјала које је дигитализовао EFG14.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 26 новембар 2014 10:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани