Кућа Добрих Вести

Login

Сутра почиње Фестивал ауторског филма

Оцените овај чланак
(2 гласова)

festivalБЕОГРАД – На Фестивалу ауторског филма, који званично почиње сутра и траје до 3. децембра, биће приказано 21 остварење, међу којима су победник Кана „Зимски сан“ турског редитеља Нурија Билге Џејлана.

 

На програму су, како је најавио Дом омладине, још и победник Берлина „Црни угаљ танак лед“ кинеског редитеља Диао Јинана, као и награђивани филмови из Кана – „Левијатан“ (режија Андреј Звјагинцев, награда за најбољи сценарио), „Збогом језику 3Д“ (режија Жан-Лик Годар, Награда жирија).
Главна сала фестивала и ове године биће Дом омладине Београда, док ће се фестивал одржати и у Дворани Културног центра Београда, Музеју и Згради Југословенске кинотеке, биоскопу „Фонтана“, културном центру Пароброд и Дому културе Студентски град.


Јубиларни ФАФ публици поклања и нови филм једног од миљеника фестивалске публике, редитеља Гзавијеа Долана, који је ове године поделио Награду жирија у Кану са култним Жан-Ликом Годаром. „У свом првом филму желео сам да убијем своју мајку“, рекао је Долан, „у последњем филму тражим њену освету“. Изузетно вешто снимљен, естетски шокантан, филм „Мамица“ поседује исту енергију као претходни Доланови филмови, али каналисану тако да изазове већи ефекат него икада.


Јубиларно издање Фестивала доводи и занимљиве госте у Београд. Американац Катер Хођерн представиће свој филм „Рибари без мрежа“ награђен у Санденсу за најбољу режију.

 

„Рибари без мрежа“ настао је на основу истоименог краткометражног редитељевог пројекта, такође награђеног у Санденсу. Сниман у Источној Арфици са сомалијским натуршчицима, овај филм је опојна и уједно отрежњујућа прича о модерним пиратима.

 

Дебитант када је у питању дугометражни филм, Катер Хођерн комбинује високопрофилни трилер са интимним, слојевитим квалитетима уметничког филма, упознајући публику са пиратима као људима, хуманизујући их тако што приказује њихове моралне дилеме и разорне унутрашње борбе.

 

Остварења која ће бити приказана на 20. Фестивалу ауторског филма другачија су од већине филмова са редовног биоскопског реперотоара – не теже пукој забави, већ трагању за дубљом, истинитијом и комплекснијом сликом данашњег света и човека. Фестивал ауторског филма сваке године посети преко 20.000 гледалаца.


Дванаест остварења је у селекцији за признање „Александар Саша Петровић“, награду за најбољи филм фестивала, који додељује међународни жири Фестивала ауторског филма.

 fest

Чланови жирија јубиларног издања су награђивана немачка глумица и сценаристкиња Ана Стов Бругеман, потом филмски, тв и позоришни редитељ и драмски писац Горан Марковић, као и селектор програма Форум на Берлиналу, Кристоф Терехте.

 

Поклоници седме уметности биће у прилици да уживају и ове године у неколико пратећих програма Фестивала ауторског филма – „Протејев рукопис“ уз омаж Бранку Вучићевићу у Музеју Кинотеке и „Снолики филм“ посвећен успомени на Марка Бабца; у Дворани културног центра Београда у целини „Bande a part” и „Off Hollywood“; док ће у Новој Кинотеци бити у прилици да гледају ретроспективу филмова немачког продуцента Карла Баумгартнера и посебном програму филмова финског редителха Акија Каурисмакија; У УК Пароброд на репертоару ће бити шест документараца заокружених у програму „Време музичких биографија“.

 

Као и сваке године, Фестивал ауторског филма представља занимљиве домаће ауторе и њихова остварења. Дуго смо чекали београдску премијеру „Непослушних“, дебитантског остварења редитељке Мине Ђукић. Успешан фестивалски старт филм је имао на Санденс фестивалу, а приказан је и награђиван на још многим од тада. Дошло је време и за београдску публику.

 

Прича о Лени и Лазару, прича о љубави и слободи, стиже на Фестивал ауторског филма у петак, 28. новембра, када ће се у Дому омладине публици поклонити и комплетна екипа. Ово ће бити својеврстан увод у биоскопску дистрибуцију која почиње неколико дана након приказавања на ФАФ-у. Наиме, 4. децембра у УК Пароброд десиће се и биоскопска премијера, којом ће бити озваничена дистрибуција најлепшег српског филма у београдским и осталим биоскопима у земљи.

 

Поводом јубиларног 20. издања, Фестивал ауторског филма у Београду уводи низ нових програма и активности. Једна од првих новина коју је BALKAN FILM CONNECTION – нови едукативни програм у оквиру Фестивала, намењен студентима и младим професионалцима Југоисточне Европе.

 

Програм траје пет дана и састоји се из низа радионица, предавања, дискусија и пројекција, са фокусом на проширивање специфичних практичних знања везаних за филм, успостављање чвршће сарадње младих филмаџија у региону и отварање ка међународној сцени. Друга новина је да ће ФАФ ове године бити домаћин тродневног семинара европског програма NIPKOW, који се сваке године одржава у оквиру другог међународног фестивала. Циљ поменутог програма је усавршавање свеобухватних вештина које се тичу свих аспеката развијања филмског пројекта.

Информације о програму налазе се на сајту фестивала, на адреси www.faf.rs


Програм у Дому омладине погледајте ОВДЕ

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 25 новембар 2014 21:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија