Кућа Добрих Вести

Login

У недељу почиње Међународни београдски сајам књига

Оцените овај чланак
(3 гласова)

 

sajamБЕОГРАД - Под слоганом „Време је за књигу“ у недељу ће на Београдском сајму бити отворен 59. међународни сајам књига, традиционална и једна од највећих и најпосећенијих европских књижевних приредби на којој ће учествовати 450 директних излагача, од којих 33 из иностранства.

 

Свечаност отварања биће одржана у Хали 2, где се налазе излагачи из Народне Републике Кине, почасног госта овогодишњег сајма, са издаваштвом које ће књижевној публици српске престонице представити традиционалну и савремену културу једне од најстаријих светских цивилизација.

 

Према најави са Конференције за новинаре у београдском Медија центру, Сајам књига ће отворити кинески писац Лиу Ђењун и српски академик Милосав Тешић.

 

О програму манифестације, која готово шест деценија окупља издаваче из целог света, говорило је градски секретар за културу Владан Вукосављевић за кога је ова приредба посебна прилика за сусрете књижевних стваралаца и директне контакте са њима, посебно са почасним гостима из Кине, чији штанд покрива 1000 квадратних метара.

 

Председник Одбора сајма Зоран Аврамовић рекао је новинарима да су ове године унете и неке организационе иновације које се однесе на, како је рекао, праведнију поделу излагачког простора од 30.512 квадратних метара и да очекује да ће то бити на корист овогодишњих учесника.

 sajam222222

Награде за најбоље издаваче

 

Аврамовић је подсетио да ће као и сваке године бити додељене награде – Издавач године, Издавачки подухват године, Дечја књига године, а страном издавачу, за допринос представљању и промоцији српске књижевности, награда „Доситеј Обрадовић“.

 

О награди издавачима који су имали најкоректнији однос према медијима одлучиваће новинари док ће, како је најавио, као и сваке године, четвртак бити резервисан за школске посете уз цене које важе последњих пет година – 250 динара за појединачне и 150 динара за групне посете.

 

Лин Лијинг, директор ЕXПОА кинеских публикација, нагласила је да кинеска делегација на београдском сајму књига броји 200 чланова од којих је 100 издавача из 60 издавачких кућа и 12 писаца који ће имати реч на сусретима писаца и издавача, као и трибинама у оквиру пратећег програма на кинеском штанду. У Београд су, како је рекла, дошли кинески књижевници А Лаи, Ју Хуа, Лиу Џењун, Ли Ер, Џанг Јуежан, Џао Лихунг, Цао Венсјуен, Лао Ма (Ма Ђунђије), Си Чхуан (Лиу Ђун), Маи Ђија.

 

Форум о културној сарадњи Кине и Србије

 

За понедељак 27. октобра, у амфитеатру Народне библиотеке, најавила је и форум „О развоју издаваштва и културној сарадњи Кине и Србије”, као једну од најзначајнијих активности у кинеској организацији на коме ће реч имати представници Министарстава за културу и медије Србије и Кине, представници кинеске амбасаде, писци и издавачи. Најављена је и изложба фотографија светске културне баштине у Кини, Дани кинеског филма у Југословенској кинотеци, изложба илустрација савремених кинеских дечјих књига и изложба фотографија „Лепоте Кине - шарм провинције Фуђијен“.

 

Учесници сајма су и издавачи из Анголе, Аустрије, Белорусије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Индије, Ирана, Македоније, Француске, Немачке, Јапана, Холандије, Хрватске, Русије, Шпаније, Црне Горе и других земаља.

 

Гости - Марк Томпсон и Тони Парсонс

 

Међу иностраним гостима биће Марк Томпсон и Тони Парсонс - Велика Британија, Кристоф Морија - Француска, Роберт Ходел и Томас Плецингер - Немачка, Јан Сонергор - Данска, Димитрис Сотакис - Грчка, Сахар Делијани - Иран, Густав Мурин и Душан Митана - Словачка, Петар Милошевић - Мађарска, Игор Мандић - Хрватска, Данко Шипка - САД, Џевад Карахасан и Емир Имамовић - Босна и Херцеговина, Ристо Лазаров - Македонија.

 

У пратећи програм Сајма уврштене су и три годишњице везане за српску културу и стваралаштво - Два века од изласка првих дела Вука Стефановића Караџића, 150. годишњица рођења Бранислава Нушића и 100 година од почетка Првог светског рата.

 

Трибине у сали „Слободан Селенић” у Хали 1 А биће посвећене Вуку Караџићу, као и недавно преминулим великанима савремене српске књижевности Светлани Велмар Јанковић, Добрици Ћосићу и Миодрагу Павловићу.

 

Програми за децу и младе

 

И ове године Сајам књига организује посебне програме посвећене деци и младима, а радионице и трибине одржаваће се у дечјем павиљону у хали 2б. Према најављеном програму чији је аутор књижевница Гордана Малетић, у Дечјем павиљону биће одржана "Бескрајна прича" - сусрети деце и песника, програми о прози за децу, авантуристичкој, експерименталној и путописној прози, радионица бајки...


На нивоу Б хале 2 биће постављене изложбе: Српско писмо и језик кроз историју, Српска књижевност и Велики рат (изложба Библиотеке Града Београда), Пола века „Дисовог пролећа” у Чачку, Најлепше књиге из Словачке 2013. (Међународна кућа за дечју уметност „Бибиана”, Братислава), Плакати - илустрације текста - радови студената Факултета примењених уметности, Сто и једна реченица у опреми књиге - Алберта Капра - радови студената Факултета примењених уметности и Култура ћирилице.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 24 октобар 2014 10:50
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија