Кућа Добрих Вести

Login

Изложба слика српске уметнице и ирачког уметника

Оцените овај чланак
(3 гласова)

umetnostБЕОГРАД - Изложба слика српске уметнице и ирачког уметника - Вере Марковић и Хусеин Ел Џамана, обогатила је Недељу ирачке културе, која је пети пут одржана у нашој земљи.

 

 Изложбу слика, коју је 8. октобра свечано отворио доајен арапске групе, амбасадор државе Палестине Муахмед Набхан, организовала је Амбасада Ирака у Србији у сарадњи са Медија центром „Одбрана“ Министарства одбране у галерији Дома војске.

 

Представљене су слике српске уметнице Вере Марковић и ирачког сликара и књижевника Хусеина Ел Џамана.

 

Поздрављајући госте, амбасадор Ирака др Фалах Абдулхасан Абдулсада изјавио је да су, током претходне четири године, и четири недеље ирачке културе у Србији, били представљани само ирачки сликари, а да су ове године желели заједнички наступ српског и ирачког уметника, стварајући тако заједнички коцепт, заједнички мост који ће спајати два пријатељска народа. 

 irak2

 

Србија има цивилизацију Винче, Ирак цивилизацију Месопотамије

 

 „Као што је познато, оно што нас спаја, то су многе сличности у култури. Србија има стару цивилизацију Винче, а Ирак цивилизацију Месопотамије, Вавилона, Сумера, Ашура. Такође, у Србији постоје реке Дунав и Сава, а у Ираку Тигар и Еуфрат. Нажалост, имамо и заједничку црту, а то је да су нам сличне трагедије и многи ратови кроз које смо прошли. И Србија и Ирак су прошле кроз рат, санкције. Ја се надам да ће сва искуства и цивилизацијски поредак наша два народа, а такође и трагедије, које су нас ојачале и учврстиле, подстаћи да идемо напред“, изјавио је амбасадор.

 

Амбасадор Палестине, Мухамед Набхан, отварајући изложбу, рекао је да када говоримо о Ираку, Месопотамији, о земљи двеју река, ми говоримо о постојању, почетку цивилизације, човечанства. Све што поседује данашњи свет, који се може похвалити цивилизацијским поретком, то потиче из Ирака, односно Месопотамије. И зато можемо закључити зашто је Ирак мета напада оних људи који немају своје корене, традицију и богату културу.

 irak

 

Први законик Хамурабија и Еп о Гилгамешу

 

Међу уметничким сликама представљен је први законик Хамурабија, споменик који је стар четири хиљаде година пре наше ере, односно први законик које је човечанство поставило. Затим Еп о Гилгамешу. Може се чути и о религијама Алманија, које су биле прве религије човечанства. Позната је историја Сумера и Вавилона. Подела недеље на седам дана, и календарска година са 12 месеци, заправо је сумерски изум. Значи, ми живимо животе, проводимо дане, бројимо сате према календару Сумера. Зато не чуди што неки желе да униште ову цивилизацију, али то је немогуће јер је Ирак почетак почетака, рекао је амбасадор.

 

 

Вера Марковић и Хусеин Ел Џаман

 

Сликарка Вера Марковић казала је „да је фасцинарана ружама, јер оне воде у вечност. Руже су за сваки дан, за све најлепше тренутке, али и да нам тешке тренутке чине лепшим. Руже ме подсећају на дане проведене у Ираку, када сам била девојчица, када сам осећала богаство мириса и гледала лепоте ове земље“.

 

Сликар и књижевник Хусеин Ел Џаман, усхићено је изјавио да му је драго што је део манифестације која се одражава већ пети пут. Осећа се дивно међу српским народом, а боравак у Београду, међу добрим људима, ствара му „осећај као да је у арапском свету, у државама залива. Наша порука је људска, искључиво човечна. Ми смо народ који је заслужио живот, зато што је наш народ стар 12.000 година, пре наше ере. Ми заиста заслужујемо живот зато што у својим генима носимо гене саме историје. Такође, где год да умре или погине било који Ирачанин, син нашег народа, наша деца, сутра или прекосутра носиће те гене, Сумера, Вавилона“.

 irak3

 

 

Уметношћу против тероризма

 

Циљ овогодишње недеље културе био је да се представи право, културно и хумано лице Ирака, и то као изазов, како су истакли организатори, свим мрачним и терористичким силама, које желе да униште више хиљада година стару културу Ирака и пониште његову водећу улогу.

 

Кроз реч, цртеж, покрет и песму ствара се слика за бољу будућност! То је разлог што је Амбасада Републике Ирака организовала Пету недељу ирачке културе са слоганом „Уметношћу против тероризма“.

 

Активностима Пете недеље, Ирачани и њихови пријатељи послали су поруку да ће Ирак опстати. У том смислу, како је истакнуто, сви пријатељи Ирака, који желе мир - доприносе борби против тероризма и против свих који покушавају да убију љубав и мир на земљи, у Ираку, региону Блиског истока, свету и шире насиље, мржњу и убијање међу људима.

 

Српска уметница Вера Марковић

 

Српска уметница Вера Марковић аутор је великог броја уметничких дела из области сликарства и дизајна, текстила. Члан је УЛУПУДС-а, учесник је многих ликовних колонија. Такође, аутор је бројних самосталних изложби у Београду и Србији. Ради као ванредни професор на Факултету за уметност и дизајн на Универзитету Мегатранд у Београду, а од 2000. године и као хонорарни сарадник Француске високе школе за моду.

 

Познати ирачки сликар и књижевник

 

Хусеин Џума Мубарак Ел Џаман је познати ирачки сликар и књижевник. Аутор је многих уметничких дела визуелне умености. Члан је Синдиката ирачких уметника. Стални је члан Међународне асоцијације за подршку уметника у свету. Ради у области новинарства, књижевности и уметности. До 2003. године, радио је у Одељењу за очување ирачке баштине и био је акредитован, као стручњак за културну баштину при Министарству културе Ирака. Учесник је бројних изложби у земљи, али и Русији, Јорадану, Уједињеним Арапским Емиратима, Султанару Омана, Бахреину, Сирији, Немачкој и Турској.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 20 октобар 2014 22:58
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија