Кућа Добрих Вести

Login

Одржана седма уметничка колонија “Крчедин 2014”

Оцените овај чланак
(3 гласова)

КРЧЕДИН – У сремском селу Крчедину, уз учешће 36 сликара, од којих су 20 из иностранства, као и више од 100 песника, музичара, глумаца и других уметника, одржана је седма уметничка колонија „Крчедин 2014“.  

Свечано отварање Колоније уприличено је у Дому породице Јакшић, улица Цара Душана број 64. У програму отварања колоније учествовали су, међу осталима, Његова екселенција Франц Бут, амбасадор Словеније у Србији и други представници дипломатског кора у нашој земљи, као и председник општине Инђија Петар Филиповић, док је књижевница Сања Домазет, отворила  овогодишњу Крчединску Колонију.

Награде “Ја Крчединац”

Рок певачици Слађани Милошевић, певачу Зафиру Хаџиманову и хумористи Дејану Патаковићу, том приликом, уручена је и традиционална титула „Ја, Крчединац“, саопштио је Миодраг Јакшић, селектор и уредник програма Колоније.

У богатом програму, поред награђених, учествовали су и Ивана Јордан, Рада Ђуричин, групе: „Алиса“, „Зарђали ексер“ и „Грбаве танге“, гитариста Немања Богуновић, сопран Анастасија Мињевић, као и више од стотину књижевника, међу којима: Радомир Андрић, Милица Лилић Јефтимијевић, Александар Чотрић, Јелена М. Ћирић, Љубица Рајкић, Анђелка Корчуланић, Славомир Гвозденовић, Миљурко Вукадиновић, Спасоје Ж. Миловановић, Зорица Арсић Мандарић, Ирена Милетић, Гордана Влајић, Миодраг Стошић, Предраг Јакшић, Сања Петровић, Владимир Драмићанин, Мирјана Ђапо, Хелена Саблић Томић, Владимир Благојевић, Вања Радмановић, Дамир Трогилић Вас, Драган Јаковљевић и многи други.

На обронцима Фрушке Горе и 36 сликара

Током четири дана, завршно са 27. јулом, на обронцима Фрушке горе, сликало је и вајало 36 сликара, предвођени гостима из Пољске, Русије, Америке, Италије, Словеније, Бугарске, Мађарске и Румуније... Међу њима су били Ана Косаковска, Сила Кампанини, Мариана Георгиева, Диана Веребељи, Рајко Ферк, Алек Слон, Јуриј Афонов, Илдико Пап.

Ту су били и српски аутори из иностранства: Милан Ђурић из Будимпеште, Дана Петков из Темишвара, Милан Вујичић из Амстердама и други. Из Србије ће сликати, међу осталима, и професори Зоран Јовановић Добротин, Франц Цурк, Славица Ердељановић Цурк, Радмила Матејевић Јанковић, Ана Петровић, Горан Радовановић, Драган Бартула, Татјана Пљакић, Јелена Милошевић Јовановић и други.

Селектор сликарског сазива и уредник програма био је књижевник Миодраг Мића Јакшић.

На манифестацији су додељене традиционалне титуле - „Ја, Крчединац“ и признање „Њака крчединска“.

Колонија је одржана под покровитељством Општине Инђија, а у организацији Удружења „Мој Срем“ из Крчедина и агенције „Арте“ из Београда.

Погледајте на следећем ЛИНКУ, како је то изгледало лане, када су сви певали са Леонтином химну колоније. 


Последњи пут измењено понедељак, 28 јул 2014 13:36
Гордана Влајић

Гордана ВЛАЈИЋ (1959, Панчево) је дипломирала на Факултету политичких наука (смер: новинарство) у Београду и специјализирала Односе са јавношћу. Ради у Секретаријату за заштиту животне средине Градске управе Панчева. Написала је три књиге за децу и шест за одрасле, а песме и приче су јој објављиване у многобројним зборницима, збиркама, антологијама и часописима. Добитница је Првог српског пасоша са још 203 заслужних грађана Србије, у промотивној кампањи коју је реализовала Влада Србије, носилац је Златне значке и Повеље за посебан допринос у култури које додељује Културно просветна заједница Републике Србије и Министарство за дијаспору Републике Србије, као и више награда за књижевно ставралаштво. Члан је организације "Поетас дел Мундо", Удружења књижевника Србије, Српског књижевног удржења „Милош Црњански“ (Стокхолм, Шведска), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и МЕНСЕ. Почасни је члан «Провиденце», Удруге за промоцију уметности и културног туризма (Биоград на Мору, Хрватска).

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија