Logo
Одштампајте ову страницу

Подршка студенткињама ИТ смерова техничких факултета

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ZenskepriceeeeeeMајкрософт развојни центар у Србији је четврту годину за редом организовао „Женске приче о ИТ-у“, окупљање намењено студенткињама ИТ смерова техничких факултета у Србији.


Циљ овог догађаја је да се младим женама пружи увид у могућности које им пружа каријера у ИТ индустрији, као и да их ближе упозна са процесом запошљавања и пројектима на којима се ради у београдском Развојном центру једне од највећих ИТ компанија у свету.


У оквиру поздравне речи, Драган Томић, директор Мicrosoft развојног центра у Србији нагласио је значај повећања броја жена у оквиру ИТ професија. „Данас је изузетно важно пружити активну подршку девојкама које се определе за професионалну каријеру у областима науке, технологије, инжењеринга и математике. Ми желимо да охрабримо студенткиње широм Србије да истрају у својим изборима и помогнемо им да изграде успешне каријере у једној од најдинамичнијих и најперспективнијих индустрија у Србији“.


„Наша визија у наредних десет година је да број људи који раде у ИТ-у у Србији порасте десет пута. Ми не можемо да остваримо ту визију ако се драстично не повећа број жена које ће радити у ИТ-у. Тренутно је проценат низак и ми радимо на популаризацији ИТ-а у женском свету јер мислимо да ту постоји велики потенцијал. Друга ствар коју бих истакао да су данашњи ИТ послови модерни и више наклоњени женама него мушкарцима. Тренутни дизбаланс између мушке и женске популациј е је неприродан и ми се надамо да ће у будућности доћи до трансформације и да ће се већи број жена укључити у ИТ индустрију“, казао је он.

                                      dragancd333


„Моја препорука свој деци је да се фокусирају да се на техничке студије. Техничке студије данас омогућавају одличан посао у Србији, светског реномеа а женама бих преопроучио да немају страха и уђу храбро у ИТ свет јер ми верујемо да ће да порасте број жена које ће радити у том сектору као и да ће дати значајан допринос развој у ИТ-а у Србији, додао је Томић.


На данашњем дружењу је 100 студенткиња имало прилику да добије одговоре на многа интересантна питања која су покренута током интерактивних радионица, а о томе шта је све потребно за успешну каријеру учеснице су могле да сазнају из личног искуства Марије Десивојевић Цветковић, више потпредседнице за стратегију и развој у Делта Холдинг д.о.о.

 

Тамара Летић, Activity Manager у Мајкрософт развојном центру, сматра да је овакав догађај један од начина да се повећа број жена у ИТ сектору. „microsoft развојни центар у Србији овим догађајем жели да додатно подстакне младе жене да се непрестано усавршавају и да без обзира на могуће препреке не одустају од каријере у ИТ сфери.“


Најновије истраживање компаније Мicrosoft (објављено у марту ове године) показује да многе девојчице постају заинтересоване за предмете из области науке, технологије, инжењерства и математике у узрасту око 11.5 година, али да већ око 15. године драстично опада њихово интересовање за ове тзв. „СТЕМ“ дисциплине. Овакав резултат указује да у периоду ране адолесценције постоји прилика да се девојчице заинтересоване за науку и ИТ подрже и подстакну, како би се касније као младе жене определиле за школовање и професионалну каријеру у овим областима.


Током претходних тридесет година запосленост у сфери технологије у Европи расла је три пута брже у односу на општу запосленост. Зато је ће подстицање интересовања код девојчица за избор каријере у овој области створити већу сигурност запослења и боље економске услове за будуће генерације у Србији, без разлике у односу на Европу.


„Женске приче о ИТ-у“ завршене су након вишечасовног дружења, а студенткиње су имале прилике да у неформалној атмосфери и опуштеном разговору са запосленима у microsoft развојном центру поставе многа додатна питања и са собом понесу мноштво лепих утисака и инспирацију за важне одлуке које ће донети у будућности.


Позитивна радна искуства


Катарина Јовановић недавно се запослила у Мајкрософт развојном центру. Завршила је Електротехнички факултет тек недавно и ово јој је први посао. „ Презадовољна сам што сам се пријавила, овде су феноменални услови. Планирам да овде градим каријеру и надам се да ће то супер да испадне на дуге стазе“, нагласила је она.

                                          Zenskeeeeee

 

Нада Крстић која такође ради у Мајкрософт развојном центру подвукла је да се по четврти пут организује овај догађај са циљем да се подигне свест о томе да је број жена у ИТ индустрији знатно мањи од броја девојака које студирају на техничким факултетима. „То желимо да исправимо тако што ћемо инспирисати девојке да се определе за каријеру у ИТ сектору“, нагласила је она.


„Нама је овај догађај важан јер не не само што са тим девојкама можемо да поделимо информацију како је радити у ИТ већ можемо да чујемо њих, питања и забринутости које имају. Овде је више фокус на разговору а мање на томе да ми испричамо како је радити овде“, каже Тамара Летић још једна девојка запослена у Мајкрософт развојном центру.


Драгана Топић је након дипломирања на Математичком факултету радила је као наставник у школама за талентовану децу, припремала је ученике за такмичење из програмирања али јој је одувек била жеља да се запосли у ИТ сектору.


„Иако сам уживала у том послу жеља ми је била да се пријавим за посао у ИТ сектору. Међутим, нисам имала довољно храбрости. Коначно сам се оснажила у току свог породиљског одсуства након дужег размишљања о томе и изузетно сам задовољна. Посао на коме радим и окружење је изузетно инспиративно и подстицајно и веома сам срећна што сам овде“, каже она.


Ана Манић, софтвер инжењер, дошла је у Мајкрсофот развојни центар пре годину дана. „Завршила сам пре тога докторске студије у Америци и одлучила сам да се вратим у Србију и да овде пробам да нађем посао. Мајкрософт је била најбоља опција, они имају светске пројекте, а поред тога овде раде дивни људи са којима ми је задовољство да сарађујем и такође се труде да свакодневно утичу на друштвену заједницу у Србији о чему сведочи и овај догађај који је организовао Мајкрософт развојни центар Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 19 април 2017 18:41
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Најновије од Агнеза Трпковски

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015