A+ A A-

План развоја ИТ сектора

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ITttttБЕОГРАД - Државни званичници посетили су данас компанију "Мајкрософт" и најавили да ће држава изаћи са јасним планом развоја ИТ сетора.

Министри привреде, рада омладине и спорта, Жељко Сертић, Александар Вулин и Вања Удовичић, истакли су да та акција подразумева више активности.

 

 "То подразумева више активности, од активности у систему образовања, решавању проблема ИТ сектора, па до неких нових закона и решења која ће нам помоћи да ИТ сектор буде један од носилаца економског развоја Србије", рекао је Сертић, а објавило Министарство привреде.

 Према његовим речима, то је реалан оквир да у будућности градимо нешто што нам може омогућити просперитет на бази знања и креативности.

 

 Сертић је казао да је задатак да се то подржи и препознају добре идеје.

 

"Мислим да је ова порука, долазак три министра, јасна: Влада Србије стоји иза оваквих компанија и оваквих програма", рекао је он.

 

Акциони план

 

Акциони план ће, казао је Сертић, показати шта је то што свако министарство може да подржи, а с друге стране, шта је то што ће компаније дати као свој допринос да у синергији направимо боље услове пословања. Укупан ефекат биће да се БДП земље заснива на развоју оваквих компанија и економског оквира.

 

Министри су посетили компанију Мајкрософт у оквиру пројекта чији је главни циљ повећање могућности за запошљавање младих и стварање услова за останак и рад у Србији.

 

Министар рада Александар Вулин казао је да је у компанији Мајкрософт просек старости запослених око 29 година.

 

"Њих не треба убеђивати да запосле младе, они знају зашто то раде и ми смо баш зато дошли да видимо шта су њихове идеје. Договорили смо се о конкретним начинима како да неке ствари превазиђемо и да привредна ситуација буде боља, како да се запосле млади који могу много да дају доприносу развоју земље", поручио је он.

 

Вулин је навео да је прошле године у ИТ сектору запослено 365 младих стручњака, међу којима је 90 жена, а могло је да се запосли и неколико пута више њих.

 

"Пут је јасан, само држава мора да се организује и да одговори захтевима и потребама тржишта кроз школовање и едукацију ", казао је Вулин. Према његовим речима, ове године је за различите видове едукација Национална служба за запошљавање определила 977 милиона динара.

 

Министар Вања Удовичић рекао је да је основи циљ рада Владе Србије боља будућност, а то се највише односи на децу и младе.

 

Он је казао да забрињава одлазак великог броја младих људи из Србије.

 

"То значи и поклањање велике своте новца другим земљама, јер зна се да улагање у младог човека, односно његово школвање, кошта око 300.000 долара и када повежете то са тиме колико је младих отишло у последњих 10 година - добијете податак да је Србија поклонила између девет и 12 милијарди долара, што је велика бројка", нагласио је Удовичић. Он је изразио задовољство што је међу запосленима у Мајкрософту видео младе који су били стипендисти Фонда за младе таленте, што потврђује оправданост владине подршке младима кроз овај фонд.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 03 март 2015 21:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани