A+ A A-

Где су потенцијали за сарадњу Србије и Турске?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fakbiababaБЕОГРАД – Свако ко је ових дана прошетао престоницом могао је да чује турски језик у проласку. И док смо се ми грађани питали о чему је реч и да ли се можда одржава нека утакмица између наших и турских спортиста – отвориле су нам се убрзо карте јер су медији објавили да у Србији ових дана борави турска привредна делегација која договара унапређење сарадње.

 


Простора за напредак има, а да ли ће се склопити и одређени споразуми, моћи ћете и сами да закључите из текста у наставку.


Према објавама из Привредне коморе Србије, највећи неискоришћени простор за већу трговинску и инвестициону сарадњу Србије и Турске лежи управо у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, а робна размена две земље, у наредним годинама, може да достигне милијарду евра, истакнуто је на Пољопривредном форуму који је у Београду окупио више од 350 српских и турских привредника из агробизниса.


Предности прехрамбене индустрије Србије су у сопственој сировинској бази, увођењу савремених технологија у производњу, широком асортиману производа, модерној амбалажи и дизајну, као и примени европских стандарда квалитета и система безбедности, рекао је Раде Љубојевић, потпредседник Привредне коморе Србије, на отварању пољопривредног форума. Подсетио је да је прехрамбена индустрија Србије, током претходних година, успела да привуче највећи број страних инвеститора, око 13 одсто укупних страних директних улагања. „Циљ нам је да повећамо капацитете за прераду воћа и поврћа што захтева нове инвестиције за које су заинтересоване и компаније из Турске. Велики потенцијал за улагања постоји и сегменту узгоја и пласмана живе стоке, али и производње и прераде меса за европско, кинеско и руско тржиште. Велике су могућности и за органску производњу”, навео је Љубојевић.


Пољопривредни форум Србија-Турска организовали су Привредна комора Србије и Одбор за економске односе са иностранством Републике Турске ДЕИК, уз подршку министарстава пољопривреде Србије и Турске и Халкбанк Србија.


Турски привредници, истакао је потпредседник ПКС, у Србији могу да рачунају на добре пословне резултате и профит, на предности које произвођачима обезбеђују споразуми о слободној трговини и бесцарински пролаз на тржишта са више од милијарду потрошача, као и на поуздане добављаче – домаће компаније. О предностима пословања у Србији увериле су се турске компаније које су овде инвестирале, као што су Џинси, Астер текстил, Теклас, Халк Банка.... Њихова позитивна искуства и пословни резултати најбоља су препорука новим инвеститорима, додао је Љубојевић.


И српски и турски привредници – могу да рачунају на снажну подршку Привредне коморе Србије кроз заступање њихових интереса, ефикасне сервисе у свакодневном пословању, помоћ у припреми и реализацији инвестиција, поручио је потпредседник ПКС.
Како је истакнуто на форуму, робна размена Србије и Турске, прошле године вредела је 847 милиона евра и у протеклих седам година, од потписивања и почетка примене Споразума о слободној трговини 2010. значајно је увећана. Очекује се да у наредним годинама достигне рекордних милијарду евра, али је потенцијал за развој међусобне трговине много већи, посебно у сектору агробизниса.


Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић истакао је да је са турским колегом Ахметом Ешрефом Факибабом разговарао о извозу јунећег меса, рафинисаног и сировог сунцокретовог уља из Србије, инвестицијама у сточарство, воћарство и повртарство, као и о новом усаглашавању квота за различите пољопривредне производе у корист обе стране.
Отворени смо за инвестиције из Турске, јер су Србији потребна улагања и у прехрамбену и пољопривредну индустрију, рекао је Недимовић.

 

                                                   forumpoljorpivrda

 

Министар хране, пољопривреде и сточарства Турске Ахмет Ешреф Факибаба очекује и долазак српских инвеститора у Турску. Како је истакао, форум у Београду један је од начина да се унапреди сарадња и остваре циљеви.


Да су турски инвеститори веома заинтересовани за улагање и пословање у Србији у сектору агробизниса, али и текстилне и аутомобилске индустрије, и грађевинарства потврдио је Александар Међедовић, председник Турско-српског пословног савета. Велике су могућности и за већи извоз меса из Србије, преко Турске, на тржишта трећих земаља, додао је Међедовић.


Уочи отварања Пољопривредног форума одржана је панел дискусија „Будућност сарадње у области пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије и Турске“. Министри Бранислав Недимовић и Ахмет Есреф Акибаба потписали су Акциони план за 2017. и 2018. годину у области пољопривреде.


Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и министар хране, пољопривреде и сточарства Републике Турске Ахмет Ешреф Факибаба потписали су данас, 22. августа 2017. године у Београду Акциони план у области пољопривреде за 2017. и 2018. годину.


Документ је потписан након билатералног састанка Недимовића и Факибабе, организованог уочи отварања турско-српског Агробизнис Форума, на ком учествује више од 150 представника турских пољопривредних фирми, али и продајних ланаца као могућих откупљивача српских производа.


Министар Недимовић је изјавио да је са турским колегом разговарао о извозу јунећег меса и рафинисаног и сировог сунцокретовог уља из Србије.


Недимовић је пренео да је на састанку било речи о три теме – постојећем споразуму о слободној трговини у области пољопривреде и могућности повећања спољнотрговинске размене, инвестицијама у сточарство, воћарство и повртарство и новом усаглашавању квота за различите пољопривредне производе у корист обе стране.


Према речима Недимовића, постоји јако добар политички оквир између две земље који је створен између председника Републике Србије Александра Вучића и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана који омогућава лакшу и ефикаснију сарадњу и у области пољопривреде.


Недимовић је навео да су разлог за организовање турско-српског Агробизнис Форума и инвестиције у прехрамбену индустрију.
„Србија је отворена за инвестиције из Турске, јер су нам потребна улагања и у прехрамбеној и у пољопривредној индустрији“, указао је министар Недимовић.


Недимовић је додао да Србија у логистичком смислу може бити платформа Турској за ЕУ и Русију, док је Турска пролаз Србији ка Азији и Блиском истоку.


Министар Факибаба је поручио да су српски инвеститори добродошли у ту земљу.


Имамо много области у којима можемо да сарађујемо. Желимо да узајамно унапредимо увоз и извоз обе земље и треба пуно и стрпљиво да радимо да би достигли милијарду долара извоза, истакао је Факибаба.
Факибаба је закључио да је Агробизнис Форум у Београду један од начина за унапређење сарадње и достизање зацртаних циљева.
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговара је са туским министром хране, пољопривреде и сточарства Републике Турске Ахмет Ешрефом Факибабом.


Брнабић је нагласила да Србија има велики пољопривредни потенцијал чије „могућности можемо боље да искористимо интензивнијом употребом савремене технологије и унапређењем продуктивности производње“. Она је објаснила да је „неопходно да се фокусирамо на извоз производа са вишим степеном обраде, уместо на извоз сировина“.

 
Премијерка Србије исказала је задовољство што на Турско-српском пољопривредном бизнис форуму у Београду учествује више од 150 привредника из око 90 турских компанија које се баве широким спектром делатности, од производње прехрамбених и ветеринарских производа, до пољопривредне механизације. "То показује снажну заинтересованост турских привредника за сарадњу са пољопривредницима из Србије и Влада Србије ће радити на томе да се та сарадња интензивира", рекла је Брнабић.


"Постоји велики потенцијал да се повећа вредност трговине пољопривредно-прехрабмебним производима између Србије и Турске, која је у последњих пет година износила скоро 70 милиона долара", рекла је Брнабић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 23 август 2017 14:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани