Кућа Добрих Вести

Login

Међународни форум Коридори - развојна шанса Србије и региона

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kloridor4334343На Међународном форуму Коридори - развојна шанса Србије и региона, који су интернет портал Балканмагазин и Business and Economy Center организовали данас под институционалним покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре окупило се данас у хотелу Зира у Београду заједно са више од 100 учесника из Србије и региона.


Међу учесницима скупа су били представници дипломатског кора, државних и образовних институција, стручњаци, представници међународних и домаћих компанија, струковних удружење, привредници и медији.

 

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да ће се на самиту премијера западног Балкана у Трсту 12. јула разговарати о финансирању регионалних инфраструктурних пројеката, као и да Србија жели да се ауто-путем повеже са Сарајевом и Приштином.


"Србија жели да буде испреплетана ауто-путевима, јер свака врста повезивања нашој земљи може да донесе напредак", рекла је Михајловићева на скупу "Коридори - развојна шанса Србије и региона”.


Потпредседница Владе је нагласила да цео регион може да се економски брже развија уколико буде имао добру траспортну инфраструктуру. Она је навела да ће у новембру бити завршена градња моста преко Дрине, Љубовија - Братунац, са заједничким граничним прелазом, као и да ће у наредних годину и по дана почети реконструкција више од 10 граничних прелаза са БиХ. "Половину ће финансирати они, а половину ми", додала је Михајловићева.

Како је нагласила, Србија у последњем периоду доста ради на стабилности у региону и повезивању. "Овај регион је пролазио кроз тежак период, али повезивањем можемо да заједнички направимо резултате", навела је Михајловићева, и подсетила да је Берлински процес започео ту сарадњу.

Она је нагласила да треба смањити нефизичке баријере – пре свега царинске баријере и процедуре са суседним земљама како би се смањило чекање на граници, јер то успорава трговинску размену.

"Наши односи са БиХ су веома интензивни, одлука Србије је јасна - желимо да градимо ауто-пут ка Сарајеву, а БиХ треба да одреди руту. Ми немамо ништа против да се понуди неколико варијанти па да видимо која је економски најисплативија", нагласила је Михајловићева.

Она је казала да је за Србију веома важна и изградња ауто-пута Ниш-Приштина, који већ називају "ауто-пут мира", а за који се завршава пројектна документација.

Одговарући на питања новинара у вези са изградњом Коридор 10, Михајловићева је рекла да ће друмски Коридор 10 кроз Србију бити завршен до краја године и да евентуално може да буде продужен због радова на обилазници око Димитровграда и на једном делу Грделичке клисуре.


Балкански коридори су одувек били важни путни правци за проток људи и транзит роба са истока на запад, и са севера на југ Европе.


С модернизацијом инфраструктурних коридора Србија се враћа на саобраћајне мапе Европе у железничком, друмском и ваздушном саобраћају. Поред тога, квалитетни комуникациони коридори су и веома важан услов за организовање савременог начина пословања.


Говорило се о значају саобраћајних коридора Србије и региона за привредни развој и јачање националних привреда и глобално економско умрежавање.

 

Извор: Кућа добрих вести/Министарство саобраћаја и инфраструктуре


Последњи пут измењено среда, 29 март 2017 15:45
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија