Кућа Добрих Вести

Login

Договорено више пројеката са Кином

Оцените овај чланак
(3 гласова)

vladaaaaaБЕОГРАД – Током Самита Кине и земаља источне и централне Европе потписано је између Србије и Кине 13 споразума и меморандума из области инфраструктуре, саобраћаја, финансија, пољопривреде и телекомуникација.


Један од најзначајних споразума је онај који се односи на сарадњу српске и мађарске железнице а који предвиђа изградњу брзе пруге на релацији Београд-Будимпешта.


Нова пруга Београд – Будимпешта требало би да убрза путовање на тоj релациjи са садашњих осам на само 2,4 сата.


Проjекат за изградњу двоколосечне пруге за брзи воз коjи би ишао 200 км на сат инициран jе током посете српског премиjера Aлександра Вучића Kини у септембру месецу ове године.


Изградња брзе пруге Београд-Будимпешта на траси Kоридора 10 ће се наjвероватниjе, како jе раниjе наjављено, градити концесиjом или путем jавно-приватног партнерства.


Tаj крак Kоридора 10 jе дугачак 350 километара, од чега у Србиjи скоро 200 километара. Према неким раниjим проценама, изградња брзе пруге између Београда и Будимпеште би коштала између 1,5 до две милиjарде евра.


Премиjери Александар Вучић и Ли Кећијанг су у заjедничком обраћању jавности након потписивања изразили задовољство што ће се градити пруга Будимпешта-Београд уз оцену да ће то бити на корист земаља региона централне и источне Eвропе, EУ и опште сарадње Kине са овим делом света.


Вучић је објаснио да ће се пут између престоница Србије и Мађарске скратити са осам на 2,4 часа, што је брже него да се путује аутопутем.


Овако велики инфраструктурни пројекат довешће до отварања нових радних места, најавио је премијер Србије, уз поруку да ће бити учињено све како би се овај план што пре и у року реализовао.


Кећијанг је након потписивања споразума указао на то да ће брза пруга допринети развоју и Србије и Мађарске, као и да ће служити на добробит људи који у њима живе, али и шире.


То ће, како је објаснио, омогућити да се интереси Кине и земаља централне и источне Европе што боље и брже остварују, што ће даље подстаћи економију и донети корист како Кини, тако и земљама Европе.


С обзиром на то да је Европска унија највећи трговински партнер Кине, потребно је да се даље ојачају привредни односи, у чему ће пруга Београд–Будимпешта одиграти значајну улогу, истакао је премијер Кине, и изразио очекивање да ће пруга бити завршена за две године.


Груевски је, такође, оценио да је ово важан пројекат за регион, Европу и за Кину, и указао на то да ће изградња пруге променити ток ствари и помоћи да земље, уз бржи проток робе и путника, иду напред.


Позив кинеским компанијама да улажу у Србију


Кинеске компаније чији су представници дошли на Самит позване су да улажу у Србију и искористе трговинске споразуме које наша држава има са другим земљама.

Циљ наше земље да привуче што већи број кинеских привредника који би инвестирали у Србију јер то омогућава приступ тржишту од приближно милијарду људи у земљама са којима наша земља има слободну трговинску размену, поручили су наши државници.


Између две земље постоји традиционално пријатељство, нарочито последњих неколико година, које је засновано на међусобном поштовању и уважавању, закључио је председник Владе НР Кине.


Србија и НР Кина потписале више споразума и меморандума


Представници Владе Републике Србије и Владе НР Кине и кинеских компанија потписали су данас, након билатералног састанка Србија–Кина у Палати Србија, више споразума и меморандума о сарадњи двеју земаља, објављено је на сајту Владе Србије.


Потписани су између осталих - Споразум о привредно-техничкој сарадњи, Меморандум о отпочињању студије изводљивости о изградњи индустријског парка, Споразум о међусобном оснивању културних центара, Споразум о успостављању ваздушног саобраћаја, Протокол о здравственим захтевима за извоз смрзнутог јагњећег меса.


Ту су још и Уговор о зајму за другу фазу пакет пројекта ТЕ Костолац Б, Споразум о сарадњи Народне банке Србије (НБС) и Кинеске развојне банке као и Меморандум о разумевању у свеобухватној финансијској сарадњи Кинеске развојне банке и Владе Републике Србије.


Меморандум о разумевању између Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије и компаније "Хуаwеи"о сарадњи у области система потписали су државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић и заменик генералног директора компаније "Хуаwеи" Лу Јонг, док су Меморандум о разумевању и партнерској сарадњи између Министарства трговине, туризма и телекомуникација и кинеске корпорације "ЗТИ" потписали потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и заменик председника компаније "ЗТИ" Шао Минг.


Потписан је и Меморандум о разумевању о сарадњи на пројекту дела обилазнице око Београда (Бубањ поток–Винча), Меморандум о разумевању о финансирању између Ексим банке и Града Београда као и Меморандум о разумевању о финансирању између Ексим банке и Министарства грађевинарства.


Отворен Пупинов мост


Премијери Кине и Србије отворили су данас и Пупинов мост, односно Мост који спаја Земун и Борчу и на коме су радили кинески градитељи.


Отварањем "Пупиновог моста" пут од Земуна до Борче биће скраћен за готово 30 километара, а град ће бити растерећен, рекла је министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић, додајући да важно то што је пројекат завршен на време.


Градско језгро ће, захваљујући мосту, имати 30 одсто мање оптерећен саобраћај.

 

Мост Земун-Борча преко Дунава, који се гради од октобра 2011. године, дугачак је 1,5 килоемтара и имаће 21,6 километара приступних саобраћајница. Главни распон моста дуг је 362 метра. 

 

Један део приступних саобраћајница дужине 10 километара такође је отворен као и Зрењанинска петља, док ће преосталиx 11 километара бити довршено наредне године.


Мост је украшен спрским и кинеским заставама, а од петка преко њега ће ићи и аутобуска линија 85.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 18 децембар 2014 22:30
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија