A+ A A-

Имате реч - будите део решења – серија округлих столова у ПКС

Оцените овај чланак
(3 гласова)

imateeeeeБЕОГРАД - Министарство привреде и Привредна комора Србије, у сарадњи са ресорним министарствима, организују од 26. септембра до 8. октобра дијалог привреде, државе и струке у појединачним секторима привређивања ради унапређења привредног амбијента.

До сада је одржано пет округлих столова на тему развоја грађевинарства, трговине, фармацеутске индустрије, пољопривредне и прехрамбене индустрије и енергетике а у најави је до 8. октобра одржавање још осам округлих столова сваког радног дана, чак и викендом.

 

Данас је на дневном реду округли сто на тему развоја металне индустрије, следе затим области: туризам и угоститељство, креативна индустрија, телекомуникације, саобраћај, индустрија текстила, одеће, коже и обуће, зелена индустрија и на крају округли сто - хемијска, гумарска индустрија и индустрија неметала.

 

Дијалогом до бољег грађевинарства

 

Разматрањем проблема и предлозима за опоравак грађевинске индустрије, у Привредној комори Србије (ПКС), почео је двонедељни дијалог привреде, државе и струке „Имате реч – будите део решења“ са циљем да се заједничким напорима дође до мера за унапређење привредног амбијента.

Привредници предложили низ мера, које ће ПКС доставити Министарству привреде и другим ресорним министарствима.

 

Да би променили функционисање привреде Србије на боље морамо много више да радимо, да државу учинимо јефтином и ефикасном, да будемо много одговорнији и не смемо дозволити да администрација зауставља привредне активности, рекао је Жељко Сертић, министар привреде у уводном делу скупа.

 

Према Сертићевим речима, држава је први пут као приоритет и најважнији циљ дефинисала економију, али услови привређивања не могу бити промењени сами од себе већ у дијалогу са посленицима привреде и академском заједницом.

 

Да би држава функционисала, мора да има приходе, од пореза и од такси, а не од кредита и од задуживања, поручио је министар привреде.

 

Миливоје Милетић, вршилац дужности председника ПКС рекао је да је циљ дијалога у сектору грађевинарства, индустрије грађевинског материјала, стамбене привреде и индустрије намештаја, да се сагледа стање у том сектору и предложе мере за опоравак, развој и веће запошљавање.

 

Аца Поповић, саветник председника ПКС, који је био и модератор скупа, изнео је податак да је највећи пад од 25 одсто грађевинска индустрија забележила 2013. године, док је у овој години имала пад од 7,8 одсто. Негативне тенденције изражене су и у запошљавању, извођењу радова домаћих компанија, производњи грађевинског материјала...

Очекује се да нова законска регулатива у сектору грађевине уреди тржиште са јасним процедурама и правилима, подзаконским актима која ће заживети и примењивати се у пракси.

ПКС је представила 18 мера за опоравак грађевинске привреде, међу којима су решење проблема дуговања и унапред плаћеног ПДВ-а, смањење сиве економије, подстицаји изградњи инфраструктуре, већи прилив инвестиција, ангажовање домаће грађевинске оперативе и равноправан третман са страним компанијама на тендерима за добијање великих послова, као и удруживање у конзорцијуме.


 trgovinaaaaaa

Мере за ефикаснију трговину

Иако једна од највиталнијих привредних грана у Србији, суочена је са великим бројем проблема, почев од сиве економије и нелојалне конкуренције до високих дажбина и непрецизних прописа.

Трговина, иако једна од највиталнијих привредних грана у Србији, суочена је са великим бројем проблема, почев од сиве економије и нелојалне конкуренције до високих дажбина и непрецизних прописа, оцењено је на састанку „Имате реч – будите део решења“, који је одржан у Привредној комори Србије (ПКС).

Трговином у Србији бави се више од 35 одсто привредних друштава, а та грана запошљава безмало 20 процената укупно запослених у привреди, истакнуто је у дијалогу представника државе, ПКС и трговине, који је организован са намером да се у отвореним разговорима дође до предлога мера за унапређење сектора.

Министар је позвао представнике сектора трговине да преко ПКС доставе министарству систематизоване и конкретне предлоге мера истакавши да ће свака озбиљна иницијатива бити детаљно размотрена и прослеђена влади и надлежним министарствима.

Олакшице при запошљавању нових радника, једнак третман малих и великих трговаца, гиљотина прописа, ефикаснија инспекцијска и царинска контрола како би се спречио нелегалан увоз робе, неке су од мера. Трговци предлажу и прецизније креирање антимонополских прописа са јасном дефиницијом које се понашање дефинише као монопол, као и ефикасније мере наплате потраживања.

 

Како ефикасну борбу против сиве економије истакли су стварање услова пословања у којима се исплати радити легално док је нелегалан бизнис врло опасан и ризичан. Као подстицај продаји нових аутомобила која је три пута мања него раније предложено је увођење система „старо за ново“ и плаћање ПДВ само на разлику између откупљеног старог и купљеног новог аутомобила...

farna

 

За унапређење фармацеутског сектора

 

Представници фармацеутског сектора у дијалогу  затражили су дефинисање стратегије фармацеутског сектора, повећање ефикасности администрације, решавање питања централизованих јавних набавки, политике формирања цене лекова и висине апотекарских маржи

Произвођачи лекова указали су да је ради финансијске одрживости у пословању овог сектора, неопходно доношење Националне политике у области лекова за период од 2015. до 2020. године, којом ће бити дефинисана политика формирања цена лекова.

 

Српска индустрија лекова, једна од најзначајнијих, стратешки важних грана привреде не само по делатности већ и по утицају на безбедност и здравље становништва, запошљава 6.200 људи, од којих је већина високообразованих.

 

Производња лекова, носилац развоја у локалним срединама, даје и значајан допринос буџету, тако је 2012. уплаћено преко 40 милиона евра по основу пореза, доприноса и такси, истакао је др Драгомир Марисављевић, председник Групације произвођача лекова Удружења за хемијску, фармацеутску, гумарску индустрију и индустрију неметала ПКС.

Уважавање специфичности и посебан приступ у решавању проблема у пословању затражили су представници дистрибутера, увозника и извозника денталних медицинских средстава. Продаја денталних производа на црно добрим делом је последица сложене и неефикасне процедуре регистрације у Агенцији за лекове, истакнуто је на скупу.

Указано је и на значај промене фармакополитике, која подразумева осмишљену и целовиту реформу здравственог система, која би се спроводила постепено, у одређеном временском периоду, уз укључивање свих релевантних чинилаца. Представници групација упутили су и позив РФЗО-у да буде кооперативнији, ради унапређења читавог фармацеутског сектора.

Ка развојној пољопривредној политици

Завршен је Нацрт закона о пресетвеном финансирању, који ће омогућити пољопривредницима да користе усеве као банкарску гаранцију, истакнуто у ПКС током дијалога привреде, на четвртом округлом столу  „Имате реч – будите део решења“.

 

Како је изјавио помоћник министра пољопривреде Ненад Катанић, Нацрт Закона о пресетвеном финансирању је завршен и требало би да буде усвојен до краја године, а тај документ ће омогућити пољопривредницима да користе усеве као банкарску гаранцију.

 

Нацрт је дат у процедуру и следи његово усвајање на влади и потом у скупштини. Учествујући у дијалогу Катанић је објаснио да ће земљорадници који не располажу новчаним средствима бити у могућности да као гаранцију за подизање банкарских кредита користе усеве. Он је најавио да ће 3. новембра у Клубу посланика бити организована јавна промоција тог документа, када ће сви заинтересовани имати прилику да се детаљно упознају са законским решењима.



Привредници из области аграра имали су прилику изнесу велики број примедаба и да предложе активности за побољшање стања у српској пољопривреди и прехрамбеној индустрији. Повећање удела за аграр у буџету на 10 одсто, регулисање питања финансирања примарне пољопривредне производње и стимулисање извоза неки су од предлога-

Министарка пољопривреде Снежана Бошковић Богосављевић истакла је да су припремљене измене Закона о подстицајима у аграру, измене Закона о пољопривредном земљишту, Закон о сточарству и сада на ред долази Ззкон о коришћењу рибљег фонда“, рекла је министарка Бошковић Богосављевић. Она је најавила да ће овај пакет закона бити у скупштинској процедури за око месец дана. Министарка Богосављевић рекла је такође, да ће питање незавршене националне референтне лабораторије, које прави велике проблеме већ десетак година, бити решено врло брзо.

Извор: Кућа добрих вести



Последњи пут измењено четвртак, 02 октобар 2014 22:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани