A+ A A-

Са 70 маратона за Дунав

Оцените овај чланак
(2 гласова)

hidvegPal Hidvegi-Ustos (Hidvégi-Üstös Pál), мађарски ултраспортиста спрема са на изузетан спортски подвиг са мађарском подршком у оквиру председавања Стратегијом ЕУ за дунавску регију.

 

Планира да буде први човек на свету, који ће истрчити целу дужину обале реке Дунава. Његов је циљ да у овој години када Мађарска председава Дунавском стратегијом, овим изузетним подвигом, усмери пажњу јавности на значај еколошког саобраћаја, објавио је београдски Collegium Hungaricum.

 

Дунав није само вода за пиће, него је саобраћајница, омиљено место за одмор, за културне и спортске догађаје. Стратегија Европске уније за Дунавску регију представља оквирни систем за макро-регионални развој, чији је циљ хармонизација развојних политика 14 подунавских земаља у тим областима. Наша земља од 11, има водећу улогу у трима областима, и то у обнављању квалитета вода, у промовисању коришћења одрживе енергије и у управљању еколошким ризицима. Поред тога Мађарска ове године и председава Стратегијом. Током председавања, која траје годину дана, Министарство спољне трговине и спољних послова, задужено за координацију, приоритетном облашћу сматра унапређење енергетске сигурности регије, развој саобраћајних веза, као и унапређење еколошких облика промета.

 

Овај екстремни спортски подвиг има сврху, да усмери пажњу на ове циљеве Стратегије дунавске регије: Пал Хидвеги-Устос ултраспортиста ће ове јесени бити први човек на свету, који ће истрчати целих 3000 км, колико је дуга обала Дунава.

Током припрема, спортиста је пре два месеца велосипедом старим 150 година прешао 750 км дуж леве и десне обале Дунава у Мађарској, и том приликом обавио консултације са представницима локалних самоуправа дуж Дунава о њиховим идејама за развој у вези реке, и информисао их је о председавању Мађарске Дунавском стратегијом, као и о њеним циљевима.

 

Доживљаји и поруке

 

Pal Hidvegi-Ustos кренуо је 21. септембра од извора Дунава у Донауешингену у Шварцвалду (Donaueschingen, Schwarzwald) и трчи преко 10 земаља до ушћа на Црном мору. На путу дугом 3.000 км-а посетио ј и школе дуж Дунава, лично преноси поруке програма, и подстиче децу да му се придруже, да се заједно баве спортом на границама својих насеља.

 

Спортиста у дисциплини ултрамаратона стигао је у Будимпешту 18. октобра, првог дана годишњег форума Стратегије дунавске регије и пренео своје доживљаје. Затварање овог необичног спортског догађаја очекује се 8. децембра, када ће стићи на ушће Дунава где се улива у Црно море. Главни покровитељ маратона је Министартсво спољне трговине и спољних послова, које у име Мађарске председава Стратегијом дунавске регије.

 

Мађарски ултраспортиста има јединствене подвиге у светским размерама и свој надчовечански спортски учинак проширује и на комуникацију једног племенитог циља. Испливао је и истрчао целу дужину реке Тисе, и мобилисао је скоро 2000 људи у оквиру 5 тродневних серија манифестација „Потиска тура авантура” (Tiszavölgy Kalandtúra).

 

Приликом једне афричке експедиције на челу међународне групе, бициклом и повремено трчећи прешао је уздуж целу Африку, од Кејптауна (Cape Town) до Александрије, био је у Западној Сахари, трчао је за Нил у Судану. 2013. прешао је 20.000 км-а у Централној Азији путевима мађарских истраживача, и омогућио рад на терену младим истраживачима.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 04 новембар 2017 22:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани