Кућа Добрих Вести

Login

Грин фест: филмови који мењају будућност

Оцените овај чланак
(3 гласова)

GREEENБЕОГРАД - Најбољи и најновији филмови о екологији и животној средини ће и ове године бити на репертоару најзначајније еколошке манифестације у Србији – Међународног фестивала зелене културе „Грин Фест“ (“Green Fest”) који почиње сутра и траје до 17. новембра у Дому омладине Беогада.

 

У оквиру осмог издања фестивала биће приказано 8 најзначајнијих дугометражних филмова који су обележили ову и претходну годину од којих ће 6 имати премијеру у Србији, као и најбољих 65 филмова кратког и средњег метра од чак 1530 који су учествовали на конкурсу фестивала.

 

Прва фестивалска пројекција је заказана за 14. новембар у 18 часова, када ће бити приказан филм који је прошле године одјекнуо Планетом - „Пре поплаве“ у коме нас оскаровац Леонардо Ди Каприо води на експедиције преко 5 континената како би и сам сазнао истину о климатским променама. Леонардо нас кроз филм упознаје са ставовима о климатској акцији водећих светских политичара, као и откривању глобалне мреже за дезинформисање јавности о хитности решавања овог глобалног „горућег“ изазова.

 

У потрази за коралом

 

Фестивал ће званично бити отворен 14. новембра у 20 часова, модном ревијом домаћих и словеначких младих дизајнера који су одлучили да споје екологију и уметност у јединствени модни израз, али и критички став о односу људи према животној средини, након чега следи српска премијера једног од најважнијих и најкомплекснијих филмова снимљен у претходним годинама – „У потери за коралом“, редитеља Џефа Орловског, кандидата за награду Оскар са претходним филмом „У потери за ледом“. Ово изузетно филмско дело обилује акцијом, драмом, изузетном фотографијом, али и најновијим научним сазнањима о избељивању корала за који се сматра да представља шуме океана. Филм је освојио бројне награде од чега је најзначајнија награде публике на овогодишњем Санденс филмском фестивалу. „У потери за коралом“ ће моћи да се погледа и у репризном термину у среду у 18 часова.

 

У среду, 15. новембра у 20 часова биће приказан филм „Пластични океан“, у извршној продукцији Леонарда Ди Каприја, који се, такође, приказује премијерно у Србији. Прича замишљена као „лов“ на неухватљивог плавог кита, изненадним заплетом постаје филм о невероватном загађивању океана пластиком, али и последицама по здравље животиња и људи.

 

Филм је сниман четири године на 20 локација широм света, а највиша признања за ову причу су у веома кратком року стигла са 10 фестивала широм света. И овај филм ће моћи да се погледа у репризном термину, у четвртак, у 16 часова.

 

Стварна цена одеће коју носимо

 

Четвртак, 16. новембар нам доноси још две премијере – у 18 часова, француски филм „Буђење пермакултуре“ који на јасан и недвосмислен начин показује како потребе људи у пољипривреди, животиње и природа, могу да живе заједно и да се допуњавају, уз само мало ињженерства и уређења пејзажа, стварајући нове начине за опстанак и исхрану кроз еколошки животни простор за све врсте које га настањују.

 

У 20 часова ће бити приказан филм који обрађује причу о одећи коју носимо, људима који је производе и утицају ове индустрије на Планету. Филм „Стварна цена“ нас упознаје са ставовима светски утицајних људи у модној индустрији, попут Стеле Макартни, и наводи нас на размишљање – ко заиста плаћа цену наше јефтине одеће?

 

У петак 17.11, последњи дан фестивала, након додатне пројекције филма „Стварна цена“ у 16 часова, очекују нас последње две премијере на овогодишњем „Грин Фест“-у. Филм „Одрживо“, који ће бити приказан у 18 часова, тражи начине за решавање нестабилности и неодрживости система производње хране. Мали произвођачи губе битку са великим корпорацијама, постоје велики проблеми са недостатком воде, климатским променама, употреби пестицида, али кроз филм упознајемо пионире у развоју нове пољопривреде која спаја традицију и науку у циљу развоја одрживог система производње хране.

 greeene

Недостатак ресурса – катализатор конфликта

 

Фестивал ће бити затворен у 20 часова, пројекцијом филма „Доба последица“ који открива како недостатак воде или хране, суше, екстремни временски услови, раст нивоа мора, појачавају нестабилност и постају катализатори за конфликт. Ова прича открива како су проблеми у животној средини утицали на сукоб у Сирији, арапско пролеће, раст Исламске државе и европску избегличку кризу – политички трилер који приказује шта ће се десити са миром и светском безбедношћу уколико наставимо „по старом“.

 

Сви дугометражни филмови ће се од ове године такмичити за награду публике, а гласање ће се вршити путем званичне презентације фестивала.

 

Улазнице за филмове који се приказују у Великој Сали Дома омладине Београда се могу купити на свим продајним местима Евентима, по цени од 150 динара за појединачне и 120 динара за групне посете.

 

Овогодишњи фестивал се одржава уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Министарства културе и информисања, Града Београда - Секретаријата за културу, Француске амбасаде и Француског Института, Делегације Европске уније и ЕУ инфо центра, у партнерству са Немачком организацијом за међународну сарадњу, као и уз помоћ многобројних партнера и пријатеља.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 13 новембар 2017 20:45

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија