Кућа Добрих Вести

Login

Први Конгрес о заштити животиња у Србији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

MALAKUCAБЕОГРАД - Под слоганом „Да сложимо коцкице“ данас се у Београду (16. септембра), одржава први Конгрес о заштити животиња у Србији, а у организацији удружења Animal Rescue Serbia (ARS).


Сам логотип догађаја представља неколико одвојених, несложних коцкица, које повезује круг у коме је отиснута шапа, чиме су организатори желели да осликају суштину самог догађаја – да повежу велики број удружења, институција и појединаца који помажу животињама на различите начине.


Теме ће се излагати у четири категорије:


- Заштита животиња
- Изградња и јачање капацитета у делатности спасавања животиња
- Стерилизација и кастрација
- Одговорно власништво

 

Неке од најзанимљивијих тема које ће се чути са говорнице биће и:


- Насиље према члановима породица и злостављање кућних љубимаца
- Утицај медија на јавно мњење
- Заштита птица грабљивица
- Заштита слепих мишева
- Спасавање животиња у мирнодопским и ванредним ситуацијама

 

Иако је први, конгрес је међународног карактера.


Поред признатих домаћих научника и стручњака, један од предавача биће и Jenny Brown, у свету познати говорник и оснивач азила за домаће животиње Woodstock Farm Sanctuary.

 

Пријаве за присуствовање конгресу су продужене и шаљу се на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Пас на крову - спасавање у последњим секундама


Ова организација желела је са нама и нашим читаоцима да подели и једну атрактивну акцију спасавања, која се одиграла почетком овог месеца у насељу Војводе Влаховића у Београду.


Преносимо је у целости.

 

У уторак 5. септембра, у насељу Војводе Влаховића, у Београду, одиграла се права драма. Пас, женка расе акита нашла се на самој ивици крова четвороспратне стамбене зграде и само су је минути делили од пада на плочник.

 

Кују је приметио станар зграде, који је чуо како цвили и запомаже, јер се нашла на самој ивици косог крова, где јој се није могло прићи. Позив, који је диспечер Animal Rescue Serbia примио, захтевао је хитну акцију, стога је трочлана спасилачка екипа oдмах кренула на локацију.


Иако је страшно цвилела од страха, када јој се позивалац обратио и рекао да се смири јер помоћ долази, као да је разумела сваку његову реч и потпуно се умирила.

 

Под пуном спасилачком опремом женска АРС екипа, Сандра, Софија и Ирена, започеле су акцију, када су се појавили и власници пса. Како смо касније сазнали, у тим тренуцима се десило да никога није било у стану, пас је остао на тераси са ниском оградом, поред које су стајале столице. Куја истраживачког духа, доспела је на кров попевши се на столицу и прескочивши ограду. Док јој је Сандра, један од спасилаца, стављала сву неопходну опрему око тела, куја је мирно стајала не пружавши никакву врсту отпора. Интуитивно је разумела да је служба за спасавање животиња ту да јој помогне и потпуно је сарађивала током акције спасавања.

 

Још једна акција спасавања је успешно завршена и опомиње нас да са љубимцима морамо бити опрезни и одговорни, јер они то сами за себе не могу бити. На њих увек морамо обраћати пажњу, јер они у тренутку могу учинити невероватне ствари. Неке од таквих ситуација нас могу насмејати, орасположити, али неке нам могу следити крв у жилама, попут ове, стога их имајмо у виду и будимо сви додатно опрезни и одговорни власници.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 16 септембар 2017 11:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија