Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан вода

Оцените овај чланак
(4 гласова)

vodapadad4545454БЕОГРАД - Широм планете данас се обележава Светски дан вода, под слоганом "Отпадне воде".


Више од 663 милиона људи у свету живи без безбедног снабдевања водом у непосредној близини своје куће и суочава се са здравственим последицама употребе загадјене воде, саопштиле су данас УН поводом Светског дана воде, 22. марта.


Вода није само главни елемент живота, односно здравља, већ је и од виталног значаја за стварање нових радних места и доприноси економском, друштвеном и људском развоју, наводи се у извештају УН.


Уједињене нације ове године обележавају Светски дан вода фокусирајући се на отпадне воде и начине да се смањи проценат и поново употреби отпадна вода из домаћинстава, градова, у индустрији и пољопривреди.


Како је наведено, могућности за коришћење отпадне воде као ресурса су невероватно велике.


До 2030. године потражња за водом би могла да порасте 50 одсто, углавном у градовима, наводи УН а званичници ове светске организације указују да би сви требало више да рециклирамо отпадне воде да би одговорили на потребе растућег становништва и очували екосистем.


Рециклирана вода се већ користи за пиће у неким земљама. У САД вода неких река се искористи до 20 пута пре него што стигне до мора. У главном граду Намибије Виндхоку 35 одсто отпадних вода се користи за напајање резерви пијаће воде а становници Сингапура и Сан Дијега у Калифорнији пију рециклирану воду.


Медјутим главни циљ је лакше остварљив, а то је да се рециклирана вода може користити у пољопривреди, што представља око 70 одсто светске потражње за тим ресурсом.


Отпадне воде, велики еколошки проблем


Зелени Србије упозоравају да отпадне воде представљају један од највећих еколошких проблема.


Уједињене нације темом отпадне воде, желе да скрену пажњу да је то проблем глобалних размера, јер број становника који се суочава са проблемом недостатка воде свакодневно расте.


"Србија далеко каска за Европом, што потврђује чињеница да је Београд једини главни град у Европи који своје отпадне воде испушта директно у Саву и Дунав, без претходног третирања", наводе у саопштењу Зелени Србије.


Ништа боље стање, није ни у другим деловима државе, јер због великог броја септичких јама и ниског степена покривености канализацијом (56 одсто становнисства је прикључено на систем јавне канализације) у погледу комуналне инфраструктуре Србија се налази скоро на дну лествице европских земаља.


Зелени наводе да “Европска директива о прецциссцхавању отпадних вода захтева да сва насеља која имају више од 2.000 становника имају постројење за пречишћавање отпадних вода".


Објашњавају да Србију очекује изградња од око 320 постројења за третирање отпадних вода, од којих је само 40 изграђено, али да мали број њих испуњава еколошке стандарде, јер су постројења веж превазиђена и по капацитету и по технологији пречишћавања.
"Подземни и површински токови су загађени отпадним водама из градских средина, отпадним водама из индустрије, отпадним водама са депонија и пестицидима са пољопривредних површина, и све више су оптерећени азотом и фосфором из вештачких ђубрива и детерџената", истичу Зелени.


У саопштењу се наводи и да се третира само 10 одсто отпадних вода, те да Србију у наредном периоду очекује напоран рад на испуњењу обавеза из Поглавља 27, чији трошкови за ову област износе око 5,6 милијарди евра.


Зелени Србије истичу да је неопходан предуслов за решавање проблема отпадних вода изградња колектора за њихово пречишћавање, а да индустрија за прераду отпадних вода представља велики потенцијал за развој зеленог бизниса и отварање нових радних места.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 22 март 2017 14:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија