Кућа Добрих Вести

Login

Конкурс за рециклере

Оцените овај чланак
(1 Глас)

reciklaza34343БЕОГРАД - Министарство пољопривреде и заштите животне средине расписало је конкурс за доделу подстицајних средстава за 2016. годину, за рециклере и произвођаче кесa, која ће бити исплаћена из буџета за наредну годину.

 

Министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић је додала да је Министарство само у претходне две године рециклажној индустрији исплатило око четири милијарде динара.

 

На конкурс се могу пријавити оператери постројења за поновну употребу и искоришћавање отпада као секундарне сировине или за добијање енергије, као и произвођачи кеса „трегерица“ за вишеструку употребу дебљине веће од 20 микрона.

 

Министарка је подсетила да је Министарство ове године урадило много у области животне средине, пре свега кроз законску регулативу и као један од значајних помака навела оснивање Зеленог фонда, који ће обезбедити стабилно и системско финансирање животне средине у наредном периоду.

 

Конкурсом је предвиђено да се за поновну употребу и коришћење отпадне гуме као секундарне сировине добија 18.390 динара по тони, а за третман отпадних гума ради добијања енергије 3.606 динара. За поновно коришћење и рециклажу отпадних уља као секундарне сировине добијаће се 10 динара по килограму, док ће се за третман отпадних уља ради добијања енергије добијати пет динара по килограму, осим за отпадна јестива уља.

 

За поновну употребу и рециклажу отпадних стартера, акумулатора, индустријских батерија и акумулатора предвиђено је 14,5 динара по килограму, док ће се за коришћење и рециклажу отпадних преносних акумулатора или стартера добијати 145,5 динара по килограму.

 

Произвођачи кеса „трегерица“ за вишеструку употребу, дебљине веће од 20 микрона, добијаће 6.010 динара по тони, а за оне које садрже биоразградиве адитиве подстицај ће бити 8.414 динара по тони. За поновну употребу и рециклажу отпадне електричне и електронске опреме као секундарне сировине, у зависности од типа уређаја, подстицајна средства ће износити од 13 до 108 динара по килограму.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 23 мај 2016 20:26
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија